Geplaatst op: 09-03-2022
Auteur: Redactie
NRIT Media

KHN: Nieuwe horeca-cao een feit

KHN: Nieuwe horeca-cao een feit

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en vakbonden FNV Horeca en CNV Vakmensen zijn een nieuwe tweejarige horeca-cao overeengekomen. Vorige maand bereikten KHN en de betrokken vakbonden al een onderhandelaarsresultaat. Nu hebben ook de leden van de horecabonden het als akkoord goedgekeurd. De cao loopt van 1 januari 2022 tot 1 januari 2024. 

 

Bijna 90 % van de achterban van FNV Horeca en CNV Vakmensen steunt het voorstel voor de horeca-cao. KHN is tevreden met het resultaat. KHN-directeur Dirk Beljaarts: "Juist nu, in een tijd waar ondernemers en medewerkers samen werken aan het herstel na corona en we met grote personeelstekorten kampen, is het belangrijk dat we samen de uitdagingen in de sector aanpakken. Samen laten we zien hoe aantrekkelijk werken in de horeca is. De horeca is immers een prachtige branche om in te leren, te werken én te ontwikkelen. In de horeca-cao 2022-2023 is er meer ruimte voor een goede werk-privé balans, waarmee we als branche goed werkgeverschap uitstralen. Zo werken we samen aan een toekomstbestendige horeca.”

 

Algemeen verbindend

De cao geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 en sluit aan op de vorige cao. De eerstvolgende loonaanpassing is per 1 april 2022. De vernieuwde bepalingen over de werk-privé balans zijn nu goed in te passen. KHN en de vakbonden vragen een Algemeen Verbindend Verklaren van deze cao aan. Die procedure duurt een aantal maanden.  


De belangrijkste veranderingen

Lonen

  • De lonen van vakkrachten beneden het eindloon stijgen per 1 april 2022 met 3,4% en per 1 januari 2023 met 2%. De lonen voor vakkrachten boven het eindloon stijgen per 1 april 2022 en per 1 januari 2023 met 2% mits de medewerker langer dan 24 maanden in dienst bij de werkgever is. Boven op de loonstijging wordt per 2023 een vaste periodiek van 2% toegepast als de werknemer met een loon binnen de loonschalen een vol kalenderjaar dezelfde functie heeft. Deze periodieken zijn verwerkt in de nieuwe loontabellen. Uiteraard mag de werkgever ook een eigen beoordeling maken met een eigen prestatiebeloning, in plaats van een vaste 2%.
  • De jeugdlonen voor niet-vakkrachten en leerlingen verbeteren per 1 september 2022 door het toepassen van de cao-jeugdpercentages in plaats van de percentages van het wettelijke minimumloon.

Meer aandacht voor werk en privé balans

  • Werkgevers moeten het dienst- en werkrooster minimaal 3 weken van tevoren bekend maken. In dit rooster, dat rekening houdt met een gemiddelde 5-daagsewerkweek, wordt gestreefd naar vaste rustdagen en regelmatig 2 aaneengesloten wekelijkse rustdagen. De werknemer krijgt in ieder geval eenmaal in de twee weken recht op ten minste 2 aaneengesloten rustdagen. Het bestaande recht om een weekend niet ingeroosterd te zijn blijft van toepassing. De tijd voor tijd als compensatie voor het werken op een feestdag moet binnen 3 maanden zijn gerealiseerd. Als dat niet kan, volgt 50% toeslag. 

 

Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: Horeca CAO

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

12/11/24
Gaming hotspot Breda week lang podium van Game Week 2024
De 2de editie van de jaarlijkse Game Week wordt gehouden in Breda. Jong en oud laten zich informeren, inspireren en entertainen op het gebied van gaming.
12/11/24
Handboek voor helden
Ede Marketing heeft een activiteitenboek gelanceerd speciaal bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Kinderen ontdekken met fascinerende verhalen, puzzels en uitdagende opdrachten de militaire geschiedenis van Ede.
12/11/24
Onderhandelingsresultaat over nieuwe Horeca-cao
De nieuwe Horeca-cao is definitief en gaat per 1 januari 2025 in en loopt tot en met 31 december 2026. Vandaag, 12 november, wordt bekend of ook de leden van de CNV hebben ingestemd met de cao.
12/11/24
Nieuwe supermarktconcepten bij Center Parcs: Albron en Boon Food Group bundelen krachten
Door de samenwerking gaan supermarkten van Center Parcs zich ontwikkelen tot innovatieve, gebruiksvriendelijke omgevingen die gasten optimaal bedienen tijdens hun verblijf.
12/11/24
Exclusief voor leden
Prima derde kwartaal voor Nederlandse logiesaccommodaties
In het derde kwartaal van 2024 hebben Nederlandse logiesaccommodaties zowel meer gasten als overnachtingen gerealiseerd, vergeleken met dezelfde periode in 2023 en 2019. Dat blijkt uit de nieuwste gegevens uit de Statistiek Logiesaccommodaties van het CBS.
11/11/24
Exclusief voor leden
Innovatie is sleutel tot de toekomst van hotels
Bijna de helft van de logiesverstrekkers kampt met personeelstekorten. Hierdoor wordt innovatie in de hotelsector onvermijdelijk. Traditioneel hechten hotels veel waarde aan persoonlijke service en zijn vaak terughoudend met technologie. Echter, door de aanhoudende personeelstekorten is automatisering noodzakelijk geworden.
11/11/24
Bezoek NRIT op Recreatie Vakbeurs
Team NRIT is deze week op de RecreatieVakbeurs in Hardenberg. We ontvangen je graag op onze stand onze stand (701) in het bezoekersrestaurant naast de Recreatie Studio. We geven ook twee trendpresentaties en organiseren daar het kennisevent ‘Zet je Regio op de Kaart’.
11/11/24
29% van de vrouwelijke werknemers in horeca ervaart ongewenst gedrag
Werknemers in zorg en horeca ervaren het vaakst ongewenst gedrag op het werk, zoals seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten.

||| Agenda |||

12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...
22/11/24
22/11/24 t/m 22-11-24: Bestemmingsmanagement, samen zetten we stappen vooruit’
Op vrijdag 22 november organiseert NBTC in Ede de jaarlijkse Beleidsmakersdag met dit jaar als thema...
28/11/24
28/11/24 t/m 28-11-24: Toeristische Ontmoetingsdag
Op donderdag 28 november organiseren Impuls Zeeland en het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme de Toeristi...
03/12/24
03/12/24 t/m 03-12-24: Marketing Zaanstreek Presents
Op dinsdag 3 december, presenteert Marketing Zaanstreek haar nieuwe meerjarenstrategie. Locatie is d...