Geplaatst op: 30-05-2022
Auteur: Marc Gerlings

KLM reageert op kritische punten Staatsagent: coronasteun zo snel mogelijk terugbetalen

KLM reageert op kritische punten Staatsagent: coronasteun zo snel mogelijk terugbetalen

De Staatsagent die toezicht houdt op de afspraken voor coronasteun van KLM komt met enkele kritische punten. Onder meer zijn de kostenverlagingen nog niet structureel genoeg doorgevoerd en zou het bedrijf belastingontduiking mogelijk maken voor personeel dat in het buitenland woont. KLM reageert dat het de steun zo snel mogelijk wil afbetalen.

"KLM wil nogmaals benadrukken de overheid zeer erkentelijk te zijn voor de steun die we hebben ontvangen in 2020. Wij zien het als onze plicht om het toegekende leningenpakket zo snel mogelijk terug te betalen.  KLM heeft in totaal 942 miljoen euro van het pakket getrokken, waarvan 311 miljoen euro inmiddels is terugbetaald. KLM heeft zich bij het verstrekken van de steun in 2020 gecommitteerd aan de voorwaarden, die nog steeds staan."

De Staatsagent stelde vast dat KLM in de beginfase voldeed aan het verlagen van de kosten maar de afspraak ging over een kostenverlaging op de lange termijn. Daar zou KLM nog niet aan voldoen. KLM over de kostendiscussie: "Een van de voorwaarden die de Nederlandse overheid aan het leningenpakket heeft gesteld is dat KLM haar beïnvloedbare kosten met 15% reduceert. KLM heeft hieraan ruimschoots voldaan en zelfs het afgelopen jaar 30% van haar beïnvloedbare kosten weten te reduceren. Door deze snelle kostenreductie, in combinatie met de inmiddels sterk verlaagde NOW-regeling, behoorde KLM de laatste drie kwartalen tot een van de best presterende luchtvaartmaatschappijen in Europa."

Onder meer door stijgende loonkosten aan piloten haalt KLM de eis niet. KLM geeft een er een andere invulling aan. "Onderdeel daarvan is de arbeidsvoorwaardelijke bijdrage die door vrijwel alle KLM’ers is geleverd. Afhankelijk van inkomensgroep levert het personeel tot 20% in. Daarover zijn met de vakbonden afspraken gemaakt. In alle cao’s is aan de gestelde arbeidsvoorwaardelijke bijdrage voldaan. De cao van het cockpitpersoneel liep tot 1 maart jl., de cao’s met Grond en Cabine lopen tot eind 2022.  De nieuwe cao voor cockpit personeel is vertraagd door het ILO rapport dat kritisch is over de door de Staat opgelegde voorwaarden. Over de cao van de piloten wordt de komende weken verder gesproken."

Eis voor de coronasteun is dat er forse stappen komen op het gebied van duurzaamheid. De Staatsagent meldt dat het proces weinig vooruitgang boekt. KLM: "KLM heeft ook verdere invulling gegeven aan de duurzaamheidsagenda in lijn met de voorwaarden van de overheid. Hierover zijn constructieve gesprekken gevoerd met het ministerie van I&W in de afgelopen maanden en is een implementatieplan opgesteld dat beantwoordt aan de wens van de overheid KLM’s inspanningen op dit gebied beter volgbaar te maken. KLM is on track als het gaat om duurzaamheid en vliegt met elke vlucht op een klein percentage duurzame brandstof. Ook heeft KLM zich gecommitteerd aan Science Based Targets initiative dat bedrijven helpt in lijn te komen met het klimaatakkoord van Parijs."

KLM onderzoekt het punt over mogelijke belastingontduiking van werknemers in het buitenland. "KLM is een internationaal bedrijf met in totaal circa 25.000 medewerkers, bestaand uit personeel van verschillende nationaliteiten. Een kleine groep (2,9% van het totale personeelsbestand) van het vliegend personeel woont in het buitenland en maakt gebruik van de woon-werkregeling van KLM. KLM, VNV, FNV Cabine en VNC erkennen dat altijd gehandeld dient te worden conform bestaande wet- en regelgeving. KLM heeft met de drie betrokken vakbonden een werkgroep geïnstalleerd. Zaak is om snel tot een oplossing te komen die ook door de bonden wordt gedragen."

Hieronder de download van de brief van de Staatsagent over de voortgang op de voorwaarden voor de coronasteun aan KLM.
Trefwoorden: KLM, steun, staatsagent

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

06/09/24
Den Haag is Royal in september
De rondvaartboot dobbert in de Hofvijver, de oranje-banieren wapperen en de koninklijke hoeden zijn afgestoft. Alles is gereed om Royal September in te luiden in Den Haag.
06/09/24
130 hectare bijzondere natuur in de Elster Buitenwaarden
Provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, Utrechts Landschap, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Rhenen hebben gezamenlijk 130 hectare natuur in de Elster Buitenwaarden hersteld. Het gebied is open voor recreanten.
06/09/24
Exclusief voor leden
Stijging inkomen of koopkrachtherstel?
In 2024 zien we een historisch grote stijging van de reële inkomens. De inflatie daalt namelijk flink en de lonen stijgen door is de verwachting van bank ING. De consumptie zal niet makkelijk stijgen. Hoe zit dat?
05/09/24
Exclusief voor leden
Burgers' Zoo toont fabelwezens
De dieren van Burgers Zoo in Arnhem krijgen tijdelijk concurrentie van heel bijzondere dieren, van fabeldieren.
05/09/24
Schiphol hoeft minder te krimpen
Luchthaven Schiphol hoeft van de Nederlandse regering minder te krimpen dan eerder was aangekondigd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft een definitief maatregelenpakket gepresenteerd om het geluid rond Schiphol terug te dringen en de rechtsbescherming van omwonenden te herstellen
05/09/24
Overheid rekent zichzelf te rijk met btw-verhoging op logies
De voorgenomen btw-verhoging voor de logiessector levert bij lange na niet de verwachte belastingopbrengst op, heeft een negatief effect op andere belastingopbrengsten en raakt de hele vrijetijdssector sterk.
04/09/24
Symposium voor duurzame vis op Horecava 2025
Een symposium dat zich richt op chefs die willen ontdekken hoe ze op een verantwoorde manier met vis om kunnen gaan.
04/09/24
Scary Prairie en Western Nightmares keren terug naar Slagharen
Na het succes van vorig jaar keren de Halloween-events dit najaar terug in Slagharen met een uitgebreider programma.

||| Agenda |||

10/09/24
10/09/24 t/m 10-09-24: Horwath HTL Hotel Event 2024
Op de Tweede Dinsdag van September (dat is 10 september) organiseert Horwath HTL het Hotel Even...
23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
27/09/24
27/09/24 t/m 27-09-24: Masterclass voor Startende Reisorganisaties
De VvKR organiseert op vrijdag 27 september in Nieuwegein de zesde Masterclass voor Startende Reisor...
01/10/24
01/10/24 t/m 01-10-24: De Legacy van Themajaren
Op dinsdag 1 oktober organiseert Netwerk Citymarketing Nederland de bijeenkomst ‘Legacy van themaj...