Stremming Driehondsbrug gevaarlijk voor pleziervaart
HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, waarschuwt Rijkswaterstaat dat de stremming aan de Driebondsbrug over het Eemskanaal in Groningen gevaarlijke situaties oplevert voor watersporters. Het ontbreken van een jaarplanning waar de pleziervaart zich op kan instellen, is noodzakelijk. Watersporters mijden Groningen, doordat er alleen op afroep wordt gedraaid voor grote scheepstransporten en dit pas kort van tevoren kenbaar wordt gemaakt.
"Het is kwalijk dat Rijkswaterstaat het brugonderhoud in zo’n erbarmelijk staat heeft laten geraken. Begin februari werd het op de website van Rijkswaterstaat gezet zonder reden of oplossing. Een gat in een wegdek van de A7 wordt toch ook meteen gerepareerd?”, zegt Jan Ybema, regiomanager bij HISWA-RECRON. Een gesprek met de regionale directie van Rijkswatersport leverde onvoldoende op, behalve dat de pleziervaart nu mee mag varen met circa 50 openingen voor grote scheepstransporten. Een gestructureerde oplossing is echter een jaarplanning zodat watersporters hun vaartocht hierop kunnen afstemmen. Wekelijkse bediening wordt nog belangrijker in juli en augustus; het hoogseizoen voor de watersport. Ybema: "Rijkswaterstaat moet begrijpen dat niet alleen grote scheepstransporten van economisch belang zijn maar ook de pleziervaart.”
Het Eemskanaal maakt deel uit van de Beleidsvisie Recreatie Toervaart Nederland (BRTN). Deze BRTN-status zou bestuurlijk garant moeten staan voor goed beheer en onderhoud van de belangrijkste vaarroutes voor de pleziervaart. Helaas blijkt dit met de stremming van de Driebondsbrug niet het geval.
Jachthavens onbereikbaar
Ella Muntinga van Jachthaven Reitdiep onderschrijft het standpunt van HISWA-RECRON. "We zijn als jachthaven totaal onbereikbaar voor boten die met een staande mast naar Delfzijl willen varen. De Driebondsbrug ligt in een internationale vaarroute van Amsterdam naar Delfzijl en jaarlijks ontvangen wij veel gasten uit Denemarken, Zweden, Noorwegen en Duitsland, maar ook vanuit Engeland en Frankrijk die op doorvaart zijn van of naar de Oostzee. Los van het feit dat dit de jachthavens veel omzet kost, levert deze stremming gevaarlijke situaties op omdat mensen bij slecht weer gedwongen worden om over de Noordzee te varen. De vaarveiligheid moet hogere prioriteit krijgen bij Rijkswaterstaat.”HISWA-RECRON vraagt zich af in hoeverre er gerekend kan worden op Rijkswaterstaat omdat ook elders in Nederland bruggen wachten op onderhoud en er meer plotselinge stremmingen optreden. Dit heeft flinke consequenties voor de jachthavens en pleziervaart. HISWA-RECRON vindt dat de minister moet ingrijpen door middel van een noodplan om achterstallig onderhoud voortvarender aan te pakken. "