Weer een wijnroute in Zuid-Limburg erbij: Vijlen-Holset
Foto: Visit Zuid-Limburg.
Het kon natuurlijk niet uitblijven, een wijnwandelroute in de gemeente Vaals: de Route des Vins Vijlen-Holset. Een bewegwijzerde wijnwandeling van 11 kilometer langs twee gerenommeerde wijndomeinen waar je naar hartenlust kwaliteitswijnen kunt proeven.
Wil je wandelen door het grenzeloos 5* heuvellandschap langs de wijngaarden van Vaals, leren over de lokale wijnen en tussendoor ook een heerlijk glaasje proeven? Dan zijn bezoekers van harte welkom om deze bewegwijzerde route te komen wandelen - met in september als extra beleving de oogst.
De opening van de route op 7 september vond plaats in het bijzijn van regiomanager Heuvelland Visit Zuid-Limburg Simone Meertens, directeur Domein Holset Kirsten Abels, projectleider toerisme Gemeente Vaals Desiree Aretz, algemeen directeur Visit Zuid-Limburg Anya Niewierra, wethouder Gemeente Vaals Jean-Paul Kompier en directeur Wijndomein St. Martinus Stan Beurskens.
7e route door wijngebieden
De Route des Vins Vijlen-Holset is vanaf nu toegevoegd aan de populaire reeks aan wijnroutes in Wahlwiller-Eys, Ubachsberg, Winthagen, Berg en Terblijt – Houthem St. Gerlach en de Wijngaardwandelingen in Noorbeek en Meerssen - met als extra troef het proeven van wijnen bij de wijndomeinen langs de route. Visit Zuid-Limburg zet zich in om gasten en inwoners te enthousiasmeren over wijnregio Zuid-Limburg om zo het wijntoerisme te bevorderen.
"Met wijngaard St. Martinus in Vijlen én Wijndomein Holset beschikken we over twee juwelen van wijnbedrijven binnen onze gemeentegrenzen. Beide hebben hun lauweren in binnen- en buitenland verdiend” aldus Jean-Paul Kompier, wethouder met onder meer de portefeuille toerisme en recreatie van gemeente Vaals.
Wat zie je tijdens de Route des Vins Vijlen-Holset?
In het schitterende heuvellandschap vlak bij het Drielandenpunt van Vaals liggen twee bijzondere wijndomeinen. De 11 kilometer lange wijnwandeling voert langs Wijndomein St. Martinus; de grootste wijngaard van Nederland met maar liefst 28 hectare. Ook ontdek je het unieke Domein Holset. Zij hebben zich gespecialiseerd in mousserende wijnen, die rijpen op gist in hun eigen wijnmakerij. Op beide wijndomeinen kun je tijdens je Route des Vins neerstrijken om nationaal en internationaal bekroonde wijnen van eigen bodem te proeven. De wijngaarden zijn op z’n mooist als de trossen rijp zijn en de oogst in september op gang komt. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten, wandel je door het Vijlenerbos en ervaar je de karakteristieke dorpjes.
Bijzondere destinatie: de hoogstgelegen gemeente
De wijngaarden in de dorpen Vijlen en Holset maken deel uit van de hoogstgelegen gemeente van Nederland: Vaals. De wijnen die hier geproduceerd worden hebben een bijzondere kwaliteit door het voor Nederland unieke samenspel van druivenrassen, bodemsamenstelling, geografie en klimaat.
Het oudste wijnhuis binnen de grenzen van deze wijnstreek is Wijndomein St. Martinus. De wijngaarden van dit wijndomein dragen sinds november 2018 het BOB Vijlen keurmerk (BOB is een geografisch keurmerk, net als bijvoorbeeld Gouda). De ligging van Vijlen omringd door heuvels, waardoor de koude lucht wordt weggevoerd (verminderde kans op nachtvorst) en de bescherming van het hooggelegen Vijlenerbos zorgt ervoor dat er gemiddeld veel minder regen valt. In combinatie met de gekozen druivenrassen en de bodemsamenstelling, draagt dit bij aan een mooie evenwichtige rijping van de druiven, waardoor veel smaakstoffen en aroma’s gevormd kunnen worden.
Domein Holset vestigde zich in 2008 als tweede wijndomein in de gemeente Vaals en is gespecialiseerd in het maken van mousserende kwaliteitswijnen. De wijngaarden van Domein Holset dragen het BOB Mergelland en BGA Limburg keurmerk. In Holset zorgt het relatief koele klimaat daarnaast ervoor dat de druif minder snel suikers opbouwt en de zuren langzaam worden afgebouwd. Dit zijn uitstekende uitgangspunten voor het maken van mousserende kwaliteitswijn.
Onderbouwing positionering Wijnregio Zuid-Limburg
Met steeds meer wijngaarden, wijnboeren die internationaal prijswinnende wijnen leveren én een Beschermde Oorsprong Benaming (BOB) springt Zuid-Limburg steeds meer in het oog als wijnregio. De combinatie van rijke bodems, de vele hellingen én het ambacht van de wijnbouwer maken de regio uniek ten opzichte van andere regio’s in Nederland. Het thema wijn is sterk verbonden met het DNA van de Limburgse regio. Ook gemeenten stellen het thema als steeds hogere prioriteit in hun toeristische visie waardoor de wijnroutes volop in ontwikkeling zijn om zodoende het kwalitatief hoogwaardig toerisme te bevorderen.
Topics:Dagrecreatie, Leisure, Natuur, Toerisme
Trefwoorden: wijn, route, wandelen, destinatie, positionering, strategie