Geplaatst op: 20-09-2022
Auteur: Marc Gerlings & Ton Vermeulen
NRIT

De miljoenennota voor de vrijetijdssector

De miljoenennota voor de vrijetijdssector

De Nederlandse regering heeft de plannen voor 2023 gepresenteerd. De Miljoenennota 2023 start met veel onzekerheden maar biedt ook perspectief. Traditioneel is toerisme en recreatie geen issue. Toch zijn de plannen van de overheid voorwaardenscheppend voor een florerende vrijetijdssector. Dit artikel wordt de komende dagen nog geactualiseerd.

Volgens de regering leven we in een uitdagende tijd met veel onzekerheden rond veiligheid, energie, inflatie en arbeidsmarkt. Ondanks al die problemen en onzekerheden presteert de economie als geheel goed waarbij als gevolg van de eerder genoemde uitdagingen de groei wel zal vertragen. 

Koopkrachtherstel

Om de koopkracht te ondersteunen komt de regering met diverse concrete maatregelen om die te ondersteunen. Belangrijkste daarvan zijn de verhoging van het minimumloon met 10%, een lagere belasting op arbeid, verhoging van de toeslagen en ondersteuning van huishoudens met de energienota. Dat alles moet maar liefst 17,2 miljard euro aan de koopkracht toevoegen. Voor de laagste inkomens wordt het koopkrachtverlies van 13,2% met maatregelen tot 11,9% bijna goedgemaakt. Andere inkomensgroepen krijgen ook compensatie maar naarmate het inkomen stijgt steeds minder.

X

Zeven nieuwe prioriteiten

Maar welvaart gaat over meer dan alleen harde euro’s. Daarom investeert de regering ook in gezondheid, onderwijs, milieu en hoe we samenleven. Daartoe zijn zeven prioriteiten voor een brede welvaart benoemd rond economie, democratische rechtsorde, internationale samenwerking, gezondheid, gelijke kansen, veiligheid en een sterke samenleving en een duurzaam land. 

Klimaatfonds

Bovenop bestaande investeringen en subsidies komt er een klimaatfonds met 35 miljard euro voor de komende tien jaar. Ook wordt het belastingsysteem verder vergroeid. Voor de transitie van het landelijk gebied is 24 miljard euro beschikbaar. 

Toerisme

De bijdrage aan de gastvrijheidssector steekt - in de vorm van subsidie aan het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) - met 9,5 miljoen euro per jaar daar wat schamel bij af. Gelukkig blijft de bijdrage conform de meerjarige afspraken wel op niveau. 

Ondernemen

Hoewel belastingmaatregelen voor bedrijven, zoals winstbelasting, worden versoberd, staat daar een pakket tegenover om de lasten voor mkb-ondernemers op onderdelen te verlagen. Het kabinet trekt daar deze kabinetsperiode 500 miljoen euro per jaar voor uit, en vanaf 2028 jaarlijks 600 miljoen euro structureel. In dit pakket voor het mkb worden werkgeverslasten verlaagd, extra subsidies versterkt zodat bedrijven kunnen verduurzamen en hun energieverbruik kunnen verminderen. Ook wordt de werkkostenregeling verruimd, zodat bedrijven belastingvrij meer vergoedingen kunnen geven aan hun werknemers. Voor energie-intensieve mkb-bedrijven komt er in november een plan voor aanvullende steun. 

Cultuur structureel beter in 2023 170 miljoen euro

De culturele en creatieve sector heeft onder grote druk gestaan en staat nog steeds voor forse uitdagingen. Het kabinet onderschrijft de noodzaak om een aantal zaken nu structureel te verbeteren en investeert daarom vanaf volgend jaar €170 miljoen extra per jaar. Versterking van de arbeidsmarktpositie voor makers en werkenden staat centraal; door meer opdrachten voor zzp’ers, betere arbeidsvoorwaarden en speciale aandacht voor jongeren en startende makers. Daarnaast zet het kabinet in op toegankelijkheid, innovatie en cultuur voor iedereen. We hebben een sterke, goed functionerende en voor iedereen aantrekkelijke culturele en creatieve sector nodig. Want cultuur daagt uit, verbindt en geeft kleur en zin aan ons leven.

Speerpunt gezonde leefomgeving

Het kabinet zet zich daarom volop in voor een gezond, fit en veerkrachtig Nederland door het stimuleren van een gezonde leefstijl in een gezonde leefomgeving. Daar begint het voorkomen van veel gezondheidsproblemen mee. Een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl is sporten en bewegen. Het woord 'recreatie' wordt niet genoemd. Daarom is het noodzakelijk dat meer Nederlanders aan de beweegrichtlijnen voldoen. Om dit te bereiken wordt de Beweegalliantie in 2023 verder uitgebouwd, wordt het Sportakkoord doorgezet en worden de lokale coalities verbreed met het thema ‘Bewegen’.

Zorgen om kostenstijging bij ondernemers

Hoewel belastingmaatregelen voor bedrijven, zoals winstbelasting, worden versoberd, staat daar een pakket tegenover om de lasten voor mkb-ondernemers op onderdelen te verlagen. Het grootste deel van het bedrijfsleven in de gastvrijheidssector valt in de categorie mkb. Het kabinet trekt daar deze kabinetsperiode 500 miljoen euro per jaar voor uit, en vanaf 2028 jaarlijks 600 miljoen euro structureel. In dit pakket voor het mkb worden werkgeverslasten verlaagd, extra subsidies versterkt zodat bedrijven kunnen verduurzamen en hun energieverbruik kunnen verminderen. Ook wordt de werkkostenregeling verruimd, zodat bedrijven belastingvrij meer vergoedingen kunnen geven aan hun werknemers.

Aanpak stijgende energiekosten

Het kabinet wil vanaf 1 januari 2023 een tijdelijk prijsplafond invoeren voor gas en elektriciteit. Vanaf 1 november kan het termijnbedrag door middel van een tussenoplossing al omlaag. De verlaging van de accijns op brandstof verlengen we tot juli 2023, hier trekt het kabinet in totaal 1,2 miljard euro voor uit.

Versnelling Natuurnetwerk Nederland

Het ministerie van LNV werkt in 2023 samen met veel andere partijen verder aan het beschermen, herstellen en versterken van de natuur. Dit gebeurt door versnelling van de realisatie van het Natuurnetwerk Nederland en door realisatie van het Programma Natuur voor natuurgebieden die gevoelig zijn voor stikstof. Voor het Programma Natuur is in 2023 300 miljoen euro vrijgemaakt. Onderdeel daarvan is de Agenda Natuurinclusief, om natuur niet alleen een plek te geven in het landelijk gebied, maar ook in de stad en de gehele samenleving.

Topics:Beleid
Trefwoorden: beleid, Nederland, miljoenennota

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
24/01/25
Perspectieven op internationalisering in Uncover
We zijn verheugd aan te kondigen dat alle artikelen van de nieuwste editie van Uncover, het jaarlijkse, thematische tijdschrift van de Academy for Leisure & Events van de Breda University, nu online beschikbaar zijn in de kennisbank van NRIT.
24/01/25
Camperbeurs Brabant blijft na eerste succes
De eerste editie van de Camperbeurs in Autotron Rosmalen trok afgelopen weekend meer dan 11.000 bezoekers en was volledig uitverkocht. Het evenement vond plaats op zaterdag 18 en zondag 19 januari en overtrof alle verwachtingen.
24/01/25
Exclusief voor leden
Eurostar boekt recordgroei in 2024 en heeft ambitieuze plannen
Eurostar heeft in 2024 een aanzienlijke groei gerealiseerd, met een stijging van +5% in het aantal passagiers vergeleken met 2023. Deze recordprestatie werd gedreven door een sterke vraag, vooral tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024. Eurostar gaat investeren in nieuwe treinen en gaat een strategisch partnership met SkyTeam.
24/01/25
Marketing Groningen maakt camperroute
Waarschijnlijk is Marketing Groningen de eerst dmo die een camperroute maakt. De 6-daagse route leidt je van de stad Groningen helemaal langs de parels van de provincie.
24/01/25
Mogelijkheden en risico’s van AI in de toeristische sector
Tijdens de internationale toerismebeurs FITUR in Madrid hebben UN Tourism en hogeschool Saxion een gezamenlijk rapport gepresenteerd. Het rapport, getiteld ‘Artificial Intelligence Adoption in Tourism: Key Considerations for Sector Stakeholders’, onderzoekt het gebruik, de risico’s en mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI) in de toerismesector.
23/01/25
Exclusief voor leden
Nederlandse Arq hotelgroep onthult groeiplannen
Wat begon met de aankoop van het Haagse Paleis Hotel in september, door Arq hotelgroep groeide eerder deze maand uit tot een collectie van twee met de aansluiting van Kloosterhotel de Soete Moeder in Den Bosch. De groei moet snel gaan, meldt de groep.

||| Agenda |||

27/01/25
27/01/25 t/m 27-01-25: Plant Powered Dinner Talk
Op maandag 27 januari 2025 vindt de allereerste Plant Powered Dinner Talk plaats bij resta...
29/01/25
29/01/25 t/m 02-02-25: Caravana
Van 29 januari t/m 2 februari 2025 is de WTC Expo in Leeuwarden het toneel van Caravana 20...
06/02/25 t/m 10-02-25
06/02/25 t/m 10-02-25: Studiereis Lapland
HISWA-RECRON organiseert een exclusieve inspiratiereis voor leden naar Lapland om nieuwe inzichten t...
12/02/25 t/m 13-02-25
12/02/25 t/m 13-02-25: Recreatie Next Level: dé next step naar inspiratie & kennis voor de recreatieprofessional
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...
11/03/25
11/03/25 t/m 11-03-25: Frysk Toerisme Festival
Op 11 maart keert het toonaangevende kongres voor toeristisch Friesland terug. Deze keer i...