De dagrecreatie in Overijssel is vitale sector
Het gaat goed met de vitaliteit van de dagrecreatie in Overijssel. Dat blijkt uit onderzoek van het Bureau voor Ruimte en Vrije tijd op basis van enquêtes en bedrijfsbezoeken aan 158 bedrijven uit de sector. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Gastvrij Overijssel.
Vitaliteitsmodel
Bij het vitaliteitsmodel werd een onderscheid gemaakt bij bedrijven op het gebied van kwaliteit en perspectief tussen voorlopers, hoge middenmoters, lage middenmoters, zorgenkindjes en achterblijvers. Ruim de helft van de 158 bedrijven kwam als hoge middenmoter naar voren (88 bedrijven, 56%). Geen enkele bedrijf was een achterblijver. Wel waren er 17 zorgenkindjes (11 procent).
Divers aanbod
Het onderzoek keek ook naar het aanbod in zeven deelsectoren en de zeven leefstijlen uit de Leefstijlvlinder (Avontuurzoeker, Plezierzoeker, Harmoniezoeker, Verbindingszoeker, Rustzoeker,Inzichtzoeker en Stijlzoeker). De uitkomst was dat verschillende regio’s voor verschillende doelgroepen uit de leefstijlvinder interessant zijn.
De meeste bedrijven zijn volgens de onderzoekers goed onderhouden, eigentijds en met een gunstige ligging. Ruim de helft van de bedrijven vertoont goed tot uitstekend (6%) ondernemerschap, wat zich uit een goede online vindbaarheid, hogere investeringen en zicht op veranderingen in de markt. Ook zien bedrijven veelal een stijgende lijn hun bedrijfsresultaten en bezoekersaantallen.
Belangrijke uitdagingen
De onderzoekers kwamen in een eerste werksessie met de betrokken gemeenten tot vier uitdagingen:
- Hoe kunnen we bestaande ondernemers faciliteren om in te spelen op de kansen in de markt?
- Hoe om te gaan met de personele uitdagingen op de bedrijven?
- Hoe kan ondernemerschap worden bevorderd en gestimuleerd?
- Hoe kunnen ondernemers gefaciliteerd en gestimuleerd worden om met de duurzaamheidsopgave aan de slag te gaan?
Het rapport geeft vervolgens een overzicht van mogelijke acties en instrumenten waarmee Gastvrij Overijssel aan de slag kan gaan. Uit een tweede werksessie met gemeenten bleek dat deze acties en instrumenten op draagvlak bij de gemeenten kunnen rekenen.
Onderzoeksopzet
Het onderzoek richt zich op drie regio’s in Overijssel: Noordwest Overijssel, Salland en Twente, waarbij Twente nog in drie deelregio’s is onderverdeeld: Noordoost Twente, Stedenband en Zuidwest Twente. Het Vechtdal is niet meegenomen in dit onderzoek; deze regio is eerder al onderzocht door bureau Ginder (voorheen ZKA Leisure Consultants).
Het onderzoek onderscheidde zeven deelsectoren met daarbinnen subsectoren:
- Dagattracties (Pret- en themaparken; Dieren- en plantentuinen; Kinderboerderijen)
- Wellness en zwembaden (Sauna’s en wellness; Zwembaden; Zwemplassen)
- Indoor leisure (Bowling; Indoor lasergamen, klim- en boulderhal, Family Entertainment Centers (FEC’s), speeltuinen, trampolineparken)
- Cultureel erfgoed ((Openlucht)Theaters, schouwburgen, poppodia; Musea; Monumenten, molens, kastelen, landgoederen, beeldentuinen, expositieruimtes)
- Sportief & outdoor (Klimbos, golfbanen, pitch & Putt verhuurbedrijven)
- Bezoekerscentra (Bezoekerscentra voor natuurgebieden)