Verhoging overdrachtsbelasting gevolgen voor recreatie en watersport?
Overdrachtsbelasting niet-bewoners omhoog van 8 naar 10,4%
In de ruim 40 jaren dat Maas recreatie bedrijfsmakelaardij actief is in het taxeren en aan- en verkopen van recreatie- en watersportbedrijven, heeft deze markt van allerlei ontwikkelingen doorgemaakt.
In de afgelopen jaren hebben we vaak onze visie gegeven op de markt van vraag- en aanbod van watersport- en verblijfsrecreatiebedrijven. Sinds COVID-19 is deze vraag historisch hoog te noemen, maar inmiddels zien we toch dat de vraag wat afneemt. De investeerders zijn toch wat voorzichtiger geworden. Redenen? Hogere rente, onzekerheid over de energieprijzen, minder chalet verkopen in 2022 en nog veel meer.
Last but not least zijn er voornemens om per 1 januari 2023 de overdrachtsbelasting te verhogen. Het kabinet wil zo de positie van starters en doorstromers ten opzichte van beleggers op de koopwoningmarkt verbeteren. Het tarief voor de overdrachtsbelasting voor kopers die de woning niet zelf gaan bewonen (beleggers) wil het kabinet verhogen van 8% naar 10,4%. Voor starters onder de 35 jaar geldt dat ze geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen bij aankoop van hun woning. Kopers vanaf 35 jaar die de woning zelf gaan bewonen, blijven 2% overdrachtsbelasting betalen.
Effect in recreatie
Deze verhoging zal wel degelijk effect hebben op de transacties van recreatie- en watersportbedrijven. Aangezien het hier vaak gaat om forse koopsommen, zal iedere koper tientallen duizenden euro’s zo niet tonnen meer kwijt zijn bij de aankoop van een recreatie- of watersportbedrijf. En waarvoor? Je krijgt er immers niks extra’s voor terug. Daarbij komt dat er geen enkele starter of doorstromer op de woningmarkt profijt heeft bij een hogere overdrachtsbelasting bij de aankoop van een watersport- of recreatiebedrijf. Het lijkt dus weer gewoon een ordinaire belastingverhoging die jaarlijks circa € 130 miljoen extra belasting in het laatje moet brengen, aldus de rekenmeesters.
Aandelen overdragen
Zij het niet dat tegenwoordig veel recreatie- en watersportbedrijven in een BV zijn ondergebracht, door de aandelen van deze BV te kopen in plaats van de onroerende zaken, kan de overdrachtsbelasting bespaard worden. Ik schrijf bewust ‘kan’, want dat is geen ijzeren gegeven. Het is namelijk erg afhankelijk van de samenstelling en de aard van het betreffende recreatie- of watersportbedrijf.
In R&T van mei heb ik een column geschreven over het fiscaal voorbereiden van een verkoop. Daarbij heb ik inzicht gegeven in de belastingdruk die bij de verkoper ligt, dat tijdig fiscaal voorbereiden van een verkoop verstandig is en dat de verkoper daarmee belasting kan besparen. Daar komt nu dus een extra onderdeel bij: hoe kan een transactie worden vormgeven met óók een zo minimale belastingdruk voor de koper.
Ook eens praten over de markt?
Mail of bel ons: info@maasrbm.nl/ Klaas van Erp
06-53424147
Maas recreatie bedrijfsmakelaardij
www.maasrbm.nl