Eindpunt Pieterpad krijgt nieuw elan
Natuurmonumenten feliciteert jarig Pieterpad
Het meest bekende lange afstand wandelpad in Nederland ‘Het Pieterpad’ viert dit jaar haar 40-jarig bestaan en is populairder dan ooit. Reden voor Natuurmonumenten om het eindpunt - voor sommigen het startpunt - op de Sint-Pietersberg van een nieuw jasje te voorzien en aan het jarige Pieterpad cadeau te doen. Op deze zonovergoten zondagmiddag heeft directeur van Stichting Pieterpad, Maarten Goorhuis, het nieuwe eindpunt bij het uitkijkplatform ENCI-groeve op de Sint-Pietersberg onthuld en feestelijk in gebruik genomen.
Pieterpad
Het Pieterpad, is tussen 1978 en 1983 bedacht, gelopen en beschreven door twee vriendinnen, Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen. Het pad ontwikkelde zich al snel tot de meest populaire lange afstand wandelroute van Nederland. Inmiddels moeten miljoenen mensen de tocht hebben afgelegd. En het aantal wandelaars en tegenwoordig ook fietsers neemt alleen maar toe. Lange-afstands-wandelen is in!
Natuurmonumenten Sint-Pietersberg
De boswachters van Natuurmonumenten op de Sint-Pietersberg ontmoeten veel van de Pieterpad-wandelaars op de laatste meters van hun ruim 500 kilometer lange tocht door Nederland. Wandelaars delen de meest enthousiaste verhalen over de prachtige natuurgebieden en diversiteit van het landschap waar ze doorheen zijn gekomen. "Wat is Nederland toch mooi!” is een veel gehoorde uitspraak. De bijzondere ontmoetingen en de motivatie van de wandelaars was voor Natuurmonumenten een reden om het eindpunt wat meer ‘smoel’ te geven.
Eindpunt met meer ‘smoel’
Op zondagmiddag 11 juni is onder een stralende zon het vernieuwde eindpunt in de vorm van een cortenstaal fotoframe met selfiepunt door boswachter Lysan Wolf van Natuurmonumenten symbolisch overgedragen aan directeur van Stichting Pieterpad Maarten Goorhuis. "De Sint-Pietersberg is het eindpunt van het ruim 500 kilometer lange Pieterpad, dat als een rood witte slagader door Nederland loopt. Het pad dat mensen in beweging brengt en door een diversiteit aan landschappen voert. Een route die Groningen met Limburg verbindt, maar ook mensen met elkaar verbindt. Natuurmonumenten beschermt veel van de natuurgebieden en waardevolle landschappen op de route. Te voet deze landschappen en natuurgebieden voelen, ruiken, horen en zien, zoals de Pieterpadlopers dat doen is dé manier om de waarde ervan te ontdekken voor nu en voor de toekomst”; aldus Lysan Wolf.
Tijdens deze onthulling kon het Pieterpad Jubileum Terras natuurlijk niet ontbreken en werden de wandelaars door Stichting Pieterpad getrakteerd op verjaarsgebak. Pieterpad pleisterplaats Buitengoed Slavante, gelegen op een steenworp afstand van het eindpunt, gaf de onthulling een feestelijk tintje en trakteerde op bubbels.