Geplaatst op: 20-07-2023
Auteur: Redactie
NRIT

Gratis toegankelijke evenementen samen op weg naar een duurzame toekomst

Gratis toegankelijke evenementen samen op weg naar een duurzame toekomst
Foto: Jan Willem de Venster

Gratis evenementen staan voor grote uitdagingen wanneer het gaat om verduurzaming en betaalbaarheid. Anders dan betaalde festivals kunnen zij niet de ticketprijzen verhogen om stijgende kosten te dekken. Ruim 40 directeuren, organisatoren, wethouders en ambtenaren van andere grote gratis evenementen in Nederland kwamen daarom naar Nijmegen om kennis uit te wisselen. Wat waren de belangrijkste observaties en learnings?

Op uitnodiging van Stichting Vierdaagsefeesten, gemeente Nijmegen en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werd een kijkje achter de schermen gegeven bij Vierdaagsefeesten. De Vierdaagsefeesten is een 7 dagen durende publieksevenement met 1,6 miljoen bezoekers in de binnenstad van Nijmegen en wordt georganiseerd door Stichting Vierdaagsefeesten. De 4Daagse wandelmarsen worden georganiseerd door Stichting De 4Daagse.

Serieus werk maken van verduurzaming

Laura van de Voort, mede-oprichter van Green Events: "Vierdaagsefeesten maakt serieus werk van verduurzaming, door deze koplopersrol te nemen is het een inspiratiebron voor vele anderen. Dit soort grote stadsevenementen maken landelijk een transitie door en zijn allemaal op zoek naar hoe het verder moet. Door bij elkaar te komen, successen en experimenten te delen, kunnen we elkaar hierbij helpen.” 

Op het gebied van duurzaamheid is het duidelijk dat het niet meer de vraag ‘of’ is, maar ‘hoe’. Franc Faaij, manager bij Rotterdam Festivals: "Het was ontzettend inspirerend om te zien hoe de Vierdaagsefeesten zowel met het retourbekersysteem, als op het gebied van groene stroomvoorziening, een voorbeeld zijn voor de rest van het land. Jullie laten zien dat het kan, op een groots open stadsfestival.”

Mogen falen

Nijmeegs wethouder John Brom: "Onder de steden die nu langs zijn geweest hebben we elkaar echt gevonden in de samenwerking, dat is mooi om te zien. We moeten het in deze duurzaamheidstransitie elkaar gunnen om ook te kunnen falen, want experiment en krachtenbundeling op deze ingewikkelde dossiers is essentieel.” Ronald Ramakers, directeur van Glow Eindhoven, heeft wel een idee hoe dat zou moeten: "Als we aan de voorkant samen aan een verhaal bouwen en één storyline uitdragen, kunnen we de schoonheid van het falen omarmen”.

Bijzonder Nijmeegs traject

De succesfactor waarom dat lukt op de Vierdaagsefeesten, is de manier waarop het georganiseerd is. Doordat de vergunningaanvraag in de derde week van juli niet via de gemeente verloopt, zoals de rest van het jaar, maar via Stichting Vierdaagsefeesten, kunnen er aanvullende kaders worden gesteld waarbinnen het evenement plaatsvindt.

Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder Vierdaagsefeesten: "De complimenten die we kregen zijn dan ook eigenlijk voor de hele stad: voor de gemeente die de constructie zo in de APV heeft geregeld en met ons meedenkt, en voor al onze partners die in samenwerking dezelfde lijn uitdragen. Het was voor ons een steun in de rug om te merken dat we in het hele land echt dezelfde uitdagingen hebben en in hele praktische zin met dezelfde dingen bezig zijn, zoals ook bijvoorbeeld het draagvlak bij binnenstadsbewoners en het tegengaan van eigen drank meenemen. Ook was het fijn om vanuit de overheidskant de waardering voor ons als evenementenorganisatoren te krijgen, omdat we zorgen voor verbinding tussen verschillende bevolkingsgroepen, ook vertier bieden voor mensen met een kleiner budget doordat we vrij toegankelijk zijn, en een belangrijke rol spelen in de citymarketing. Stadsfeesten zorgen voor verbinding in de stad én voor economische spin-off, zowel tijdens als na een evenement.”

Gedeeld eigenaarschap

Hanna Winters, programmaleider Sail Amsterdam: "In elke stad wordt anders samengewerkt tussen beleidsmedewerkers, ambtenaren, wethouders en festivalorganisatoren. Er ontstaan nieuwe manieren van samenwerken, met gedeeld eigenaarschap. Daarin zit volgens mij de toekomst. Naast dat het gewoon ontzettend leuk en leerzaam was om de Vierdaagsefeesten zo mee te maken. In alle transparantie bezochten we ondernemers in de stad die vertelden over hun uitdagingen en successen, dus ik ga ook met veel praktische informatie naar huis”.

Trefwoorden: evenementen, duurzaamheid,

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

22/11/24
Vlonderpad in Pannenhoef
Brabants Landschap heeft in natuurgebied De Pannenhoef een nieuw vlonderpad aangelegd. De vele bezoekers van de Pannenhoef weten het maar al te goed, het gebied is vaak nat en de paden modderig.
22/11/24
LEADER Oost-Groningen stimuleert lokale initiatieven
Een nieuwe bakkerij met brasserie in Scheemda, een avontuurlijke beleefroute bij Bourtange en een moderne speeltuin in Boven Pekela: deze projecten, en nog 18 andere, ontvangen een financiële injectie van LEADER Oost-Groningen.
22/11/24
Burgers' Zoo benut regenwater slim voor duurzame verzorging dieren
Burgers' Zoo zet een slimme stap op het gebied van duurzaamheid. Het Arnhemse dierenpark maakt optim...
22/11/24
Zeeland.com maakt lokaal boeken mogelijk dankzij samenwerking met Allyourz
Zeeland.com, het online inspiratieplatform van de provincie Zeeland, gaat een pilot aan met Allyourz. Dit betekent dat bezoekers van Zeeland.com voortaan direct hun verblijf in de provincie kunnen boeken.
21/11/24
Praktijk: bedrijven leveren essentiële bijdrage in opleidingen
Individuele bedrijven leveren in Nederland een essentiële bijdrage aan het opleiden van jonge mensen in de beroepspraktijk en investeren daar fors in. Dit blijkt uit onderzoek van ResearchNed. Het onderzoek leidt tot veranderende inzichten bij VNO-NCW en MKB-Nederland over stages, vergoeding en subsidie voor leerwerkplekken.
20/11/24
Recreatie Vakbeurs 2024 weer groot met 8.000 bezoekers
De 22e editie van Recreatie Vakbeurs, die plaatsvond op 12, 13 en 14 november 2024 in Evenementenhal Hardenberg, is wederom met meer dan 8.000 bezoekers een groot succes gebleken.
20/11/24
BUas traint op AI en ethiek
Vanaf februari 2025 verplicht de AI Act bedrijven om hun medewerkers AI-geletterd te maken. Dit houdt in dat werknemers die met Artificial Intelligence (AI) werken, moeten begrijpen wat AI precies is. Maar AI maakt nog geen onderscheid in ethische vraagstukken.
19/11/24
KLM breidt intercontinentale netwerk uit met drie nieuwe bestemmingen
KLM breidt haar intercontinentale netwerk uit met nieuwe diensten tussen Amsterdam en San Diego (VS), Georgetown (Guyana) en Hyderabad (India).

||| Agenda |||

28/11/24
28/11/24 t/m 28-11-24: Toeristische Ontmoetingsdag
Op donderdag 28 november organiseren Impuls Zeeland en het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme de Toeristi...
03/12/24
03/12/24 t/m 03-12-24: Marketing Zaanstreek Presents
Op dinsdag 3 december, presenteert Marketing Zaanstreek haar nieuwe meerjarenstrategie. Locatie is d...