Geplaatst op: 29-09-2023
Auteur: Marc Gerlings

Perfect toerisme hangt in Rijksmuseum

Perfect toerisme hangt in Rijksmuseum
Een van de beelden uit de serie Perfect Day. Mounir Raji, Perfect Day, 2023

In opdracht van het Rijksmuseum fotografeerde Mounir Raji voor Document Nederland 2023 toerisme. De toerismesector draait weer op volle toeren. Reizigers gaan en masse op zoek naar unieke ervaringen. Raji zet het ideale vakantiebeeld neer, volledig escapisme.

Raji ging voor Document Nederland op zoek naar de perfecte vakantie en vertrok op een 8-daagse cruise langs het Caribisch gebied. Het resultaat zijn bijna utopische ansichtkaarten van het leven aan boord; van een cocktail tijdens zonsondergang tot hardlopen op het dek. Tegelijkertijd belicht hij ook het mechanisme dat achter toerisme schuilgaat. De tentoonstelling beslaat zo’n vijftig foto’s en is vanaf 29 september 2023 tot en met 14 januari 2024 te zien in de Fotogalerij van het Rijksmuseum.


Mounir Raji: "Mijn vakanties bestonden vroeger voornamelijk uit familiebezoeken. we reden naar Marokko en verbleven daar 6 weken, zonder vooropgesteld plan. Ik zag mezelf tijdens deze reizen niet per se als toerist. Voor document Nederland wilde ik het tegenovergestelde ervaren en op zoek gaan naar de perfecte vakantie. Een cruise is gebouwd om toeristen die beleving te bieden. Je stapt een andere wereld in als een ontsnapping van het dagelijks leven waarin zekerheid, entertainment en comfort centraal staan.”

Mounir Raji (1982) is fotograaf, beeldmaker en onderzoeker. Hij staat bekend om zijn beelden die geworteld zijn in warmte en realisme. Naast commerciële opdrachten, maakt hij ook series die onder meer te zien waren bij onder andere Kunstmuseum Den Haag. In 2023 kwam zijn eerste fotoboek ‘Dreamland’ uit waarin hij een ode brengt aan Marokko.


Gebouwd voor toerisme

Mounir Raji reisde dit voorjaar af naar Cape Canaveral, Florida, om mee te gaan op een 8-daagse cruise langs Curaçao, Aruba en de Bahama's. Een cruiseschip is gebouwd voor toerisme en alles is daarop ingericht. Alle ingrediënten voor een vakantie komen er samen: vermaak en ontspanning binnen het comfort en veiligheid van een groot schip. Iedere dag aan boord is een ‘Perfect Day’. In zijn serie stapt Raji de veilige bubbel van een cruise binnen en betrekt hij ons in zijn zoektocht naar de perfecte vakantie: het eten van een ijsje in de zon, dutten op een ligbed of een geheel verzorgde eilandtour. Hoewel dat voor iedereen anders is, is er een grote overeenkomst. Ze willen allemaal voor even ontsnappen aan het dagelijks leven.

De tentoonstelling Perfect Day. Mounir Raji fotografeert toerisme wordt mede mogelijk gemaakt door het Floor Fonds/Rijksmuseum Fonds, het Familie Van Ogtrop Fonds/Rijksmuseum Fonds en Rijksmuseum NEXT.


Trefwoorden: museum, toerisme, tentoonstelling, cruise

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

06/09/24
Den Haag is Royal in september
De rondvaartboot dobbert in de Hofvijver, de oranje-banieren wapperen en de koninklijke hoeden zijn afgestoft. Alles is gereed om Royal September in te luiden in Den Haag.
06/09/24
130 hectare bijzondere natuur in de Elster Buitenwaarden
Provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, Utrechts Landschap, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Rhenen hebben gezamenlijk 130 hectare natuur in de Elster Buitenwaarden hersteld. Het gebied is open voor recreanten.
06/09/24
Exclusief voor leden
Stijging inkomen of koopkrachtherstel?
In 2024 zien we een historisch grote stijging van de reële inkomens. De inflatie daalt namelijk flink en de lonen stijgen door is de verwachting van bank ING. De consumptie zal niet makkelijk stijgen. Hoe zit dat?
05/09/24
Exclusief voor leden
Burgers' Zoo toont fabelwezens
De dieren van Burgers Zoo in Arnhem krijgen tijdelijk concurrentie van heel bijzondere dieren, van fabeldieren.
05/09/24
Schiphol hoeft minder te krimpen
Luchthaven Schiphol hoeft van de Nederlandse regering minder te krimpen dan eerder was aangekondigd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft een definitief maatregelenpakket gepresenteerd om het geluid rond Schiphol terug te dringen en de rechtsbescherming van omwonenden te herstellen
05/09/24
Overheid rekent zichzelf te rijk met btw-verhoging op logies
De voorgenomen btw-verhoging voor de logiessector levert bij lange na niet de verwachte belastingopbrengst op, heeft een negatief effect op andere belastingopbrengsten en raakt de hele vrijetijdssector sterk.
04/09/24
Symposium voor duurzame vis op Horecava 2025
Een symposium dat zich richt op chefs die willen ontdekken hoe ze op een verantwoorde manier met vis om kunnen gaan.
04/09/24
Scary Prairie en Western Nightmares keren terug naar Slagharen
Na het succes van vorig jaar keren de Halloween-events dit najaar terug in Slagharen met een uitgebreider programma.

||| Agenda |||

10/09/24
10/09/24 t/m 10-09-24: Horwath HTL Hotel Event 2024
Op de Tweede Dinsdag van September (dat is 10 september) organiseert Horwath HTL het Hotel Even...
23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
27/09/24
27/09/24 t/m 27-09-24: Masterclass voor Startende Reisorganisaties
De VvKR organiseert op vrijdag 27 september in Nieuwegein de zesde Masterclass voor Startende Reisor...
01/10/24
01/10/24 t/m 01-10-24: De Legacy van Themajaren
Op dinsdag 1 oktober organiseert Netwerk Citymarketing Nederland de bijeenkomst ‘Legacy van themaj...