Hoe toeristen reageren op gedragsmatige communicatie in tegengaan voedselverspilling
Een internationaal onderzoeksteam bekeek hoe toeristen reageren op communicatie om zich milieuverantwoord te gedragen. In hotels in het hogere middensegment aan de Sloveense kust werden verschillende benaderingen bij buffetmaaltijden getest met het oog op het terugdringen van voedselverspilling.
Het kleine havenstadje Piran aan de Adriatische kust is een populaire toeristische bestemming. Onderzoekers willen ontdekken wat mensen ertoe kan aanzetten om aan het milieu te denken, zelfs als ze met vakantie zijn. De stickeropschriften op handdoeken in hotels over de hele wereld zijn misschien wel de bekendste van alle oproepen aan toeristen om zich milieuvriendelijk te gedragen. Dit is de simpele boodschap: gebruik de handdoek nog een keer en help ons water en wasmiddel te besparen – ter wille van het milieu. Een bilateraal samenwerkingsproject tussen de Universiteit van Ljubljana in Slovenië en de Universiteit voor Economie en Bedrijfskunde van Wenen, ondersteund door het Oostenrijkse Wetenschapsfonds FWF, onderzocht de effectiviteit van dergelijke gedragsmatige oproepen aan vakantiegangers in voor daadwerkelijke besparingen bij maalteijden en vergeleek vervolgens de resultaten. Het team, bestaande uit deskundigen op het gebied van toerisme en statistiek, voerde ter plaatse meerdere experimenten uit, waarbij de nadruk lag op het probleem van voedselverspilling. Voedsel is immers verantwoordelijk voor bijna de helft van al het afval in deze sector. Lees verder >>>
Dit artikel is exclusief voor leden van het NRIT Media Vrijetijdsplatform.
Het complete artikel lezen? Log dan in of word lid.
Het complete artikel lezen? Log dan in of word lid.
Wachtwoord vergeten? - Lid of abonnee en nog niet geregistreerd?
Geen lid van het NRIT Media Vrijetijdsplatform? Word hier lid
Geen lid van het NRIT Media Vrijetijdsplatform? Word hier lid
Proeflidmaatschap NRIT Media Vrijetijdsplatform | Jaarlidmaatschap NRIT Media Vrijetijdsplatform | Bedrijfslidmaatschap NRIT Media Vrijetijdsplatform | |
Stopt automatisch | Compleet individueel lidmaatschap | Compleet bedrijfs-lidmaatschap | |
Lidmaatschap NRIT Media Vrijetijdsplatform | 90 dagen | 365 dagen | 365 dagen |
Onbeperkt digitaal toegang tot alle content Kennisbank | |||
Nieuwsbrief NRIT Actueel | |||
Recreatie & Toerisme | |||
Vrijetijdstudies | |||
Toegang zonder inloggen | |||
€ 45,- | € 165,75 per jaar | Vanaf € 331,50 per jaar | |
Probeer nu | Bestel nu | Bestel nu |
Topics:Duurzaam toerisme, Horeca, Leisure, Onderzoek
Trefwoorden: toerisme, gedrag, hotel, eten, maaltijd, voedselverspilling