25 jaar fietsknooppunten in Nederland
Het fietsknooppuntensysteem viert in Nederland haar 25ste verjaardag. Bedacht in Belgie stak het systeem in 1999 in Limburg de grens over en begon zijn opmars door Nederland. Het Fietsplatform bewaakt landelijk uniformilteit en kwaliteit van de regionale lappendeken aan netwerken.
In Nederland zijn nu 9.500 fietsknooppunten met een fijnmazig fietsroutenet van 34.500 km waarbij je fietst van knooppunt naar knooppunt
Vanuit Vlaanderen uitrol over Nederland
De oorsprong van de fietsknooppunten ligt in Belgisch Limburg. Daar werd in 1995 het eerste netwerk geopend, al snel gevolgd door andere Vlaamse regio’s. Ondertussen staken in 1999 de knooppunten vanuit België de Nederlandse grens over. Met de primeur voor regio Midden-Limburg. Ook in Nederland volgde een uitrol over het land en in 2014 was de landelijke dekking compleet.
Ter gelegenheid van het allereerste fietsknooppuntenbordje in het Maasdorpje Ohé en Laak introduceert DMO Hart van Limburg een speciale jubileumfietsroute en winactie. De jubileumroute '25 jaar Fietsknooppunten Nederland' leid je, vanzelfsprekend via knooppunten, langs de Maas, de Maasplassen en de markante dorpjes Stevensweert en Thorn en brengt onderweg ook een bliksembezoek aan België. Dit als ode aan de Vlaamse mijningenieur Hugo Bollen, die de bewegwijzering met knooppunten bedacht. Met de winactie kan een een overnachting voor 2 personen bij Bed & Botram Bie Os in Thorn worden gewonnen.
Veel gebruikt en gewaardeerd
Het netwerk is een groot succes. Van 14,6 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder in 2021 fietst 76% wel eens voor het plezier: 11,1 miljoen personen. Van deze groep maakt 54% gebruik van fietsknooppunten: oftewel 6 miljoen Nederlanders. Als totale waardering krijgen de knooppuntnetwerken een rapportcijfer 7,9.
Op het oog één geheel
Zo op het oog lijken de fietsknooppunten één groot landelijk netwerk; in totaal 34.500 km. Maar in werkelijkheid zijn het 37 regionale netwerken, met verschillende beheerders, waaronder 18 provinciale of regionale routebureaus. Deze partijen spelen een essentiële rol bij de instandhouding van de routenetwerken en het onderhoud van de bewegwijzering. Inmiddels volgen veel Landelijke Fietsroutes de knooppunten zodat gebruikers eenvoudig kunnen overstappen tussen de netwerken. Knooppunten zijn vooral geschikt voor dagtochten; LF-routes voor fietsvakanties.
Kwaliteitsbewaking belangrijker dan ooit
Ook nu Nederland al lange tijd bedekt is met knooppunten staan de ontwikkelingen niet stil. Routes en netwerken zijn niet statisch. Er komen in het veld nieuwe paden en wegen bij. Industrieterreinen en woonwijken rukken op. Het fietsen zelf verandert ook enorm: we fietsen meer, verder en langer. Dat vraagt om aandacht om het fietsen veilig en aantrekkelijk te houden. Samen met regiopartners werkt Fietsplatform aan een nieuw kwaliteitskader. Dit helpt om het fietsen ook in de toekomst veilig en aantrekkelijk te houden. Eric Nijland, directeur Fietsplatform: "Met onze adviserende rol droegen we bij aan de totstandkoming van een indrukwekkend landsdekkend netwerk met hoge waardering en intensief gebruik door fietsers. En ook nu nog werken we in samenwerking met de regio's aan het behoud en aan voortzetting van het succes."