Geplaatst op: 23-05-2024
Auteur: Marc Gerlings

André Kuipers opent Mediterrane tuin in de Hortus Leiden

Hortus stuit op waltoren

André Kuipers opent Mediterrane tuin in de Hortus Leiden
André Kuipers (l) plant vijg Mediterrane tuin. Foto: Monique Shaw.

Op 22 mei opende ruimtevaarder André Kuipers de Mediterrane tuin van de Hortus botanicus Leiden door het planten van een vijg. Het is de eerste Mediterrane tuin bij een botanische tuin in Nederland.


Met dit nieuwe tuindeel, gelegen naast de Oude Sterrewacht, wil de Hortus bezoekers tonen hoe een klimaatbestendige tuin eruit kan zien en hen inspiratie bieden om zelf ook te kiezen voor waterzuinige beplanting. Te zien zijn onder andere olijfbomen, cipressen, vijgen en geurige kruiden zoals lavendel en rozemarijn. Ook bevat de tuin een wetenschappelijke collectie zonneroosjes. De Hortus botanicus Leiden is hiermee de eerste bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen aangesloten tuin met een tuindeel speciaal gewijd aan het Middellandse Zeegebied.

Waterzuinig tuindeel

Al langer bestond bij de Hortus de wens om een toekomstbestendige, waterzuinige tuin aan te leggen. De plek bij de Sterrewacht is bij uitstek geschikt: door de ligging op het zuiden en door de helling van de ondergrond is het een omgeving waar planten uit het Middellandse Zeegebied zich thuis voelen. Dat gebied staat bekend om natte winters en droge zomers, een klimaat dat ook steeds vaker in Nederland voorkomt. Planten uit de Mediterranée kunnen hier goed mee omgaan. Het doel van de Hortus is om de Mediterrane tuin op termijn geen water te hoeven geven.

Copijn Landschapsarchitecten

De Mediterrane tuin is aangelegd naar een ontwerp van Copijn Landschapsarchitecten. Niet alleen de beplanting roept een mediterrane sfeer op, maar ook de terrasvormige opzet en stapelmuurtjes langs een halfverhard slingerpad. Bij de werkzaamheden stuitte de Hortus op middeleeuwse resten van de Leidse stadsmuur en een waltoren. Deze zijn archeologisch onderzocht en gerestaureerd, en zijn te zien langs het verharde pad.

Geurjaar

De opening van de nieuwe, naar de Mediterranée ruikende tuin valt midden in het Hortus-geurjaar 2024. Naast extra geurige planten zijn er het hele jaar door speciale activiteiten, zoals een geurende Midzomernacht, een geurspeurtocht voor kinderen en een proeverijwandeling. Deze proeverijwandeling over Romeinse kruiden is een goede manier om de nieuwe Mediterrane tuin te leren kennen. Archeobotanist Ellis Grootveld vertelt over de planten die de Romeinen gebruikten voor hun eten, gezondheid, bijen en parfum. 
Trefwoorden: Hortus, Leiden, museum

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

16/09/24
Bieb motor voor veel kleine evenementen en activiteiten
De bieb blijkt een motor in kleine evenementen in de buurt. Daarmee is het goed voor veel recreatieve activiteiten. In 2023 organiseerden de openbare bibliotheken 32 procent meer activiteiten dan een jaar eerder.
16/09/24
Exclusief voor leden
Kossmanndejong levert immersieve tentoonstelling op Boerenoorlog
In het Engelse Cornwall heeft Amsterdams ontwerpbureau Kossmanndejong een immersieve, multimediale tentoonstelling gemaakt over de weerstand en strijd van een unieke historische gebeurtenis. Het vertelt het verhaal van de Tweede Anglo-Boerenoorlog (1899-1902) in Zuid-Afrika en de Britse concentratiekampen, waarbij het activisme van Emily Hobhouse centraal staat.
16/09/24
Exclusief voor leden
VakantieVeilingen van Talpa naar House of Tickets
Megaster Robbie Williams wordt Feel-Good-Ambassadeur van het nieuwe cruiseschip Mein Schiff Relax. TUI Cruises gaat een meerjarig partnerschap aan met de bekende artiest voor Mein Schiff.
16/09/24
Exclusief voor leden
Robbie Williams wordt ambassadeur bij TUI Mein Schiff Relax
Megaster Robbie Williams wordt Feel-Good-Ambassadeur van het nieuwe cruiseschip Mein Schiff Relax. TUI Cruises gaat een meerjarig partnerschap aan met de bekende artiest voor Mein Schiff.
13/09/24
Nooit eerder zo snel vloer Recreatie Vakbeurs volgeboekt
Over twee maanden vindt de 22e editie van Recreatie Vakbeurs plaats op 12, 13 en 14 november 2024. De beursorganisatie is trots op een nieuw record, de beursvloer is volledig volgeboekt. Nooit eerder is dit vakevenement zo snel volgeboekt geweest.
13/09/24
Center Parcs kiest voor bureau VML
Na een pitchronde tussen drie kanshebbers kwam communicatiebureau VML als winnaar uit de bus voor Center Parcs. Dit wereldwijd opererende creatieve bedrijf is sinds september 2024 verantwoordelijk voor alle Center Parcs-campagnes.
11/09/24
Hoger beroep over mountainbikeroute Sallandse Heuvelrug
Routenetwerken Twente is het niet eens met de gerechtelijke uitspraak over de langere sluiting van de mountainbikeroute op de Sallandse Heuvelrug en gaat in hoger beroep. De beheerorganisatie zet nu ook eigen onderzoek naar flora en fauna in.
11/09/24
Pier Scheveningen krijgt hotel, wellness en congrescentrum
Het reuzenrad blijft het icoon na de uitvoering van de nieuwe plannen voor de kenmerkende Pier van Scheveningen. De eigenaren willen meer leisurefuncties toevoegen aan de constructie die dringend aan renovatie toe is.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
27/09/24
27/09/24 t/m 27-09-24: Masterclass voor Startende Reisorganisaties
De VvKR organiseert op vrijdag 27 september in Nieuwegein de zesde Masterclass voor Startende Reisor...
01/10/24
01/10/24 t/m 01-10-24: De Legacy van Themajaren
Op dinsdag 1 oktober organiseert Netwerk Citymarketing Nederland de bijeenkomst ‘Legacy van themaj...
02/10/24
02/10/24 t/m 02-10-24: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie (KCI), Kampeer & Caravan Jaarbeurs (K...