Geplaatst op: 25-07-2024
Auteur: Marc Gerlings
NRIT
Publicatie: R&T 2024-3

Zen campagne vult dagen voor de zomervakantie

Terschelling zet humor in voor positionering

Zen campagne vult dagen voor de zomervakantie
Humor in de campagne, de kinderen worden kleine zen-meesters.

Op zoek naar vakantierust voor het hele gezin? Kom naar Terschelling! Op 27 mei lanceerden de ondernemers van Terschelling met campagnemaker Sherpa’s Storie trots de campagne ‘Zen op Terschelling’. Is zen wat te hoog gegrepen voor de awareness en activatiecampagne?

Auteur: Marc Gerlings | Foto’s: beelden uit de campagne van TerschellingPartners, foto gezin van Marjolein van Roosmalen.

Deze campagne richt zich op gezinnen met jonge kinderen en laat een oase van rust en ontspanning zien, waar zelfs de meest energieke kinderen transformeren in kleine zen-meesters. De boodschap achter de campagne, het leven van een gezin is vaak hectisch. Maar stel je eens voor: een plek waar de tijd even stil lijkt te staan én waar je kinderen hun innerlijke rust vinden. Dat wil toch iedereen? Met een zen gezinsvakantie op Terschelling is dit dichterbij dan je denkt…

Een campagne met humor en ontspanning

In de humoristische, "tongue-in-cheek” campagne laten de makers zien hoe een bezoek aan Terschelling de meest drukke kinderen kan transformeren tot meesters in mindfulness. De campagnevideo brengt op een speelse manier het verhaal over dat je op het eiland Terschelling en al direct op de boot naar het eiland compleet tot rust komt als gezin. De video’s zijn opgenomen op iconische locaties op het eiland, zoals het uitgestrekte witte strand van Terschelling om zo de unieke schoonheid en rust van het eiland te benadrukken. De campagne gaat samen met een speciale actiewebsite waarop niet alleen de extra zen-arrangementen zijn te vinden maar de makers zetten ook de tips en activiteiten van het eiland in geschreven content op een rij. Bekijk even de campagnefilm op Youtube, zoek op ‘Terschelling zen’. Bekijk vervolgens de mooie integratie met www.zenopterschelling.nl.

Zen arrangement biedt ook Hollandse korting

Naast het genereren van awareness biedt deze campagne een complete ervaring. Samen met VVV Terschelling, Rederij Doeksen en de Terschellinger campinghouders en ondernemers is een speciaal Zen-arrangement ontwikkeld met als basis 20% korting. Sommige ondernemers gaan daar nog een stap verder in. Het arrangement was te boeken voor de periode van 17 juni t/m 18 juli. Een voor het eiland kenmerkend gat in de boekingen wordt van een awareness doorgepakt naar een sales campagne. Dit Zen-arrangement, ideaal voor de periode tussen het nationaal bekende festival van het eiland, Oerol en de zomervakantie. Het biedt gezinnen de kans om last minute een korte vakantie naar Terschelling te boeken.

Sherpa’s Stories (Isabel Mosk) ontwikkelde de campagne in opdracht van marketingorganisatie TerschellingPartners. "Met ‘Zen op Terschelling’ laten we zien hoe gezinnen op een speelse en ontspannen manier kunnen genieten van de natuur en rust op het eiland. We spelen in op de trend van korte vakanties. In een wereld waarin werk en privé steeds meer samensmelten, geven korte vakanties gezinnen de kans om vaker te ontspannen zonder lang van werk weg te zijn. Onze campagne benadrukt dat Terschelling een ervaring biedt die je meeneemt naar een staat van complete ontspanning.”

Isabel Mosk gaat voor R&T dieper in op de campagne. "Het is een samenwerking tussen het Terschellinger Ondernemerfonds, Rederij Doeksen, VVV Terschelling en de Terschellinger campinghouders. Op de vraag of zen hoog is gegrepen antwoordt Isabel, "Dat is niet te hoog gegrepen. De eilandondernemers staan open voor creativiteit en humor in de campagne. Wat we merken is dat het eiland geliefd is bij gezinnen uit de Randstad. Uit de community van bezoekers die we goed in de gaten houden zien we, zodra deze gasten op de boot zijn, valt alles van ze af. De knipoog is dat de kinderen er ook rustig van worden. Daarom doen we het anders als Terschelling dan wat andere bestemmingen doen. We moeten op gevoel zitten wat mensen ervaren, het eilandgevoel. Dat is bijna nergens zo tastbaar in Nederland dan wanneer je op de boot naar Terschelling gaat en letterlijk alles van je af laat glijden. Dat moet je meemaken om te begrijpen. De eilanders staan open om op creatieve manier de eilandervaring in de etalage te zetten. Het stukje zen en ontspanning in de natuur, de havermelk-elite uit de Randstad, daar springen we met een knipoog op in.”

Hoe ziet de uitvoering met de ondernemers eruit? "Standaard gegeven, er is een ondernemerskit gemaakt met de videobeelden, fotografie en kant-en-klare sociale media posts. Wat je soms ziet, is dat er hierdoor meer ontwikkeld gaat worden. Er komt ook een kleurplaat bij, voor de gezinnen. De samenwerking met de ondernemers is tweeledig. De campagne is duidelijk zichtbaar maar ook betrekken wij de ondernemers actief bij het concept van de campagne en bij de vertaalslag naar concrete arrangementen waar je aan mee kan doen als ondernemer.Dit alles is geïnitieerd met input van de campinghouder, zij zagen een kans om juist in de periode na Oerol t/m zomervakantie meer gezinnen te verleiden om naar Terschelling te komen.”

Kun je meer vertellen over de nieuwe arrangementen? "Er zijn drie arrangementen: huur en overtocht, autohuur en tent en een arrangement met een camper. Bij die laatste krijg je tot 45% korting op de overtocht van je eigen camper of caravan. Op alle arrangementen krijg je 20% korting op de huursom. Daarnaast krijg je ook korting op je fiets en een informatiepakket. Het gaat niet alleen om de korting. We willen juist dat Terschelling voor meerder doelgroepen toegankelijk blijft.

Er zijn twee fasen in de campagne, hoe zit dat? "Het arrangement is geldig in de periode vanaf 17 juni tot en met 18 juli 2024. De campagne is eerst een awareness campagne van 3 weken, daarna richt de campagne zich 3 weken op boekingen, de activatie.”

TerschellingPartners
TerschellingPartners is een samenwerking tussen het Terschellinger Ondernemersfonds, VVV Terschelling, Rederij Doeksen gericht op het bevorderen van toerisme en recreatie op het eiland.

Ondernemers: duwtje in de rug

De boodschap vanuit de campagnemaker is duidelijk maar hoe denken de ondernemers op het eiland erover?

Ondernemersechtpaar Dirk-Jan en Marloes van Camping de Kooi (280 plaatsen en 63 huuraccommodaties). "We zijn erg blij met deze promotie. Met humor wordt de gast naar het eiland getrokken. Het is een relatief rustige periode eind juni tot half juli. En het zijn nog eens de langste en vaak mooiste dagen van het jaar. Het eiland staat in de startblokken om haar zomergasten te verwelkomen dus een beetje extra bezetting net voor het seizoen komt goed uit. Samen met de rederij en de korting op de camping kan wellicht net dat duwtje in de rug zijn om Terschelling eens te bezoeken. Al met al een leuke actie!”

Marieke Zeelen van Rijwielverhuur Zeelen. "Voor ons is belangrijk dat de doelgroep met jonge kinderen naar het eiland komt, zij zijn onze gast van de toekomst. Ook denk ik dat Terschelling erg geschikt is vanwege de reistijd want vliegen met jonge kinderen is veel duurder dan een bootje en soms ook lastig. Wij als fietsverhuur werken dan ook graag mee aan deze actie, en bieden 10% korting op alle deelnemende gasten aan het zen-arrangement.” Zeelen mikt op de verhuur van rond de 300 fietsen door dit arrangement. "We hebben natuurlijk nog veel meer fietsen in de verhuur.”

Marieke vertelt verder over de campagne. "Ik vind het een leuke knipoog naar "Zen”, Terschelling biedt genoeg ruimte om rust te vinden en is ook uitermate geschikt voor buitensporten zoals hardlopen en surfen, wat prima te doen is als de kinderen even slapen en je daarna weer een activiteit met de kinderen kan doen zoals krabben vangen, fietsen of vliegeren.”

Terwijl de kinderen zen worden, verbazen de ouders zich over de rust op Terschelling.

Terwijl de kinderen zen worden, verbazen de ouders zich over de rust op Terschelling.

Trefwoorden: dmo, campagnes, kusttoerisme, waddeneilanden, Terschelling

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

19/09/24
Wat zijn de kansen van de reissector in de arbeidsmarkt?
Wat is het imago van werken in de Nederlandse reissector? In de sector zelf wordt de afwisseling van het werk hoog gewaardeerd. Nog niet alle potentiële medewerkers hebben dat in de gaten. Met heel veel communicatie op verschillende kanalen wil Esther Gathier manager van Reiswerk dat gat dichten.
19/09/24
Exclusief voor leden
Eurostar ziet 5% groei door sportzomer
Treinbedrijf Eurostar vervoerde 1,9 miljoen klanten naar en van de Olympische en Paralympische Spelen werden gebracht. Dit is een stijging van 5% ten opzichte van vorige zomer.
19/09/24
Kick-off exposanten Recreatie Vakbeurs 2024
De jaarlijkse exposanten kick-off van Recreatie Vakbeurs vond afgelopen dinsdag (17 september) plaat...
18/09/24
Exclusief voor leden
H'ART Museum en 750 jaar Amsterdam
Vandaag kondigt H’ART Museum in Amsterdam de programmering om aan te haken bij het 750-jarig bestaan van de Nederlandse hoofdstad. Veel wordt verwacht van 17 Rembrandts uit een Amerikaanse collectie.
17/09/24
Doe mee met de Digitaliseringsmonitor Gastvrijheidsdomein
NBTC streeft ernaar om de digitale transformatie van het gastvrijheidsdomein te versnellen. Om de mate van digitalisering in het toerisme te kunnen meten, zet het bureau jaarlijks een digitaliseringsmonitor uit. Doe mee en maak het beeld over digitalisering in de sector compleet!
17/09/24
Exclusief voor leden
Fall towns
Wat zijn de trends in het reizen op dit moment? We waren als redactie op zoek naar opkomende trends. Met wat rondspeuren op sociale media duikt er een mooi relatief jong reisbegrip op, 'fall towns'.
16/09/24
Bieb motor voor veel kleine evenementen en activiteiten
De bieb blijkt een motor in kleine evenementen in de buurt. Daarmee is het goed voor veel recreatieve activiteiten. In 2023 organiseerden de openbare bibliotheken 32 procent meer activiteiten dan een jaar eerder.
16/09/24
Exclusief voor leden
Kossmanndejong levert immersieve tentoonstelling op Boerenoorlog
In het Engelse Cornwall heeft Amsterdams ontwerpbureau Kossmanndejong een immersieve, multimediale tentoonstelling gemaakt over de weerstand en strijd van een unieke historische gebeurtenis. Het vertelt het verhaal van de Tweede Anglo-Boerenoorlog (1899-1902) in Zuid-Afrika en de Britse concentratiekampen, waarbij het activisme van Emily Hobhouse centraal staat.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
27/09/24
27/09/24 t/m 27-09-24: Masterclass voor Startende Reisorganisaties
De VvKR organiseert op vrijdag 27 september in Nieuwegein de zesde Masterclass voor Startende Reisor...
01/10/24
01/10/24 t/m 01-10-24: De Legacy van Themajaren
Op dinsdag 1 oktober organiseert Netwerk Citymarketing Nederland de bijeenkomst ‘Legacy van themaj...
02/10/24
02/10/24 t/m 02-10-24: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie (KCI), Kampeer & Caravan Jaarbeurs (K...