Rode Kruis zet 850 vrijwilligers in bij Nijmeegse Vierdaagse
De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste wandelevenement in de wereld maar wat vraagt dat aan organisatie? Rode Kruis meldt dat het 850 vrijwilligers inzet tijdens de 106de Nijmeegse 4Daagse én bij de Vierdaagsefeesten in Nijmegen.
Zo’n 400 EHBO’ers helpen wandelaars op de medische verzorgingsposten langs de route en bij het grote blaarbehandelcentrum op de Wedren onder andere met blaren, krampen, insectenbeten en flauwtes.
De meeste wandelaars komen langs voor een blaarbehandeling. De grote blaarpoli bij de start-finish heeft plek om 80 wandelaars tegelijkertijd te behandelen. Daar verzorgen vrijwilligers van het Rode Kruis de voeten van wandelaars voor de volgende wandeldag. De overige vrijwilligers verlenen EHBO bij de Vierdaagsefeesten of zijn actief in bijvoorbeeld de logistiek of de meldkamer.
Het belooft mooi wandelweer te worden de komende dagen. Toch raadt de hulporganisatie wandelaars aan om voorbereid te zijn op een enkele bui. Neem droge kleding of een regenjas mee, want helemaal natgeregend ligt zelfs bij 22 graden onderkoeling op de loer. En als de zon flink schijnt, zorg dan voor een hoofddeksel en eet en drink voldoende.
Tips voor blaarvrij lopen
Voorafgaand aan de start geeft het Rode Kruis alvast tips voor wandelaars om blaarvrij de wandeltocht door te komen. Jeannette Heerschop is al 40 jaar vrijwilliger voor het Rode Kruis en prikte al honderden blaren: "Zorg dat je sokken glad zitten en dat ze niet nat worden. Neem daarom altijd een paar droge sokken mee. Of strooi een klein beetje talkpoeder in je schoenen, sokken en over je voeten. Talkpoeder neemt het vocht op en zorgt dat je minder last hebt van zweetvoeten. Het helpt ook om vette watten of wandelwol tussen je tenen te stoppen en je voeten vooraf in te smeren met kamferspiritus. Blaarpleisters raden we af, die zijn niet geschikt voor zo’n lange tocht. Heb je toch een blaar? Kom dan langs op een van de verzorgingsposten van het Rode Kruis. Dan helpen we je hopelijk weer op de been!”
Jongste blaarprikker is 16, oudste 81 jaar oud
Een gemiddelde blaarbehandeling duurt al snel meer dan 30 minuten. Om dat te versnellen, maken mensen hun eigen voeten schoon, zodat hulpverleners direct aan de slag kunnen. Daarnaast heeft het Rode Kruis een veldziekenhuis ingericht waar tientallen artsen en verpleegkundigen zorg verlenen.
De jongste blaarprikker is dit jaar 16 jaar oud. De oudste is 81 jaar. Rode Kruis-ambassadeur en presentator van StukTV Thomas van der Vlugt helpt mee op de laatste wandeldag op vrijdag 19 juli. Ook springt dagelijks een tiental mensen die woont in een vluchtelingenopvanglocatie van het Rode Kruis bij als vrijwilliger.
Tijdens de vorige editie van de 4Daagse in 2023, voerden vrijwilligers bijna 4.500 blaarbehandelingen uit. Het gaat dan gemiddeld om twee tot drie blaren per voet. Hoeveel blaarbehandelingen het Rode Kruis dit jaar uitvoert, hangt af van het aantal wandelaars en het weer.
Topics:Evenementen
Trefwoorden: Vierdaagse, Nijmegen, Rode Kruis, vrijwilligers, evenement