Geplaatst op: 29-08-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Pannenkoekenrestaurant, succesnummer van de horeca

Pannenkoekenrestaurant, succesnummer van de horeca
Foto: 123RF

Pannenkoekenrestaurants lijken oubollig maar zijn het succesnummer van de Nederlandse horeca. Ze trekken een breed publiek, liggen vaak op aantrekkelijke locaties, kennen een hoge omloopsnelheid en een efficiente bedrijfsvoering. Personeelstekorten zijn geen issue, en met de vergrijzing zal de klandizie alleen maar groeien.Dat schrijft ABN AMRO in de nieuwste Stand van de Leisure.

Terwijl andere horecagelegenheden worstelen, blijven pannenkoekenrestaurants populair. Het aantal pannenkoekenrestaurants steeg tussen 2010 en 2024 met 11,9 procent naar 339, terwijl klassieke restaurants een daling van 1,0 procent zagen. Uit gegevens blijkt dat de pannenkoekenbranche de afgelopen acht jaar slechts vijf faillissementen heeft gekend, wat het een van de meest stabiele segmenten binnen de Nederlandse horeca maakt.

Groeiende Seniorenmarkt

De vergrijzing zal het aantal trouwe gasten, namelijk senioren, doen toenemen. Volgens het CBS zal het percentage 65-plussers stijgen van 20,5 procent in 2024 naar 24,9 procent in 2040. Senioren en gezinnen zorgen voor circa driekwart van de omzet in het pannenkoekensegment. Janneke van der Ham van de Vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants ziet de vergrijzing als een kans: "Meer opa’s en oma’s met hun kleinkinderen vinden de weg naar pannenkoekenrestaurants.”

Winstgevende factoren

De hoge omloopsnelheid en korte bereidingstijd van pannenkoeken maken de restaurants winstgevend. De lage inkoopprijzen en hoge marges zorgen voor competitieve prijzen. Pannenkoekenrestaurants spreken een breed publiek aan, van gezinnen en toeristen tot studenten en senioren.

Strategische locaties

Pannenkoekenrestaurants zijn vaak strategisch gelegen nabij natuurgebieden en recreatieve routes, wat ze ideaal maakt voor gezinnen, fietsers en wandelaars. Locaties zoals Lage Vuursche en Noordwijk aan Zee trekken veel bezoekers.

Personeelsbehoud

Pannenkoekenrestaurants blinken uit in het vasthouden van personeel. Hein Verhoeven van Pannekoekenrestaurant Belveren in Haaren benadrukt de goede werksfeer en doorgroeimogelijkheden. Simon Spanjer van De Kraai in Zaandam gebruikt creatieve oplossingen om personeel te behouden.

Rooskleurige toekomst

De vooruitzichten voor pannenkoekenrestaurants zijn veelbelovend. De vergrijzing en strategische locaties blijven bijdragen aan hun populariteit en winstgevendheid. De betaalbaarheid en beleving maken pannenkoekenhuizen toegankelijk voor een breed publiek.

Link: https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/insights/sectoren-en-trends/stand-van-sectoren/leisure/index.html
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, restaurants

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Landal bouw Landal Olde Kottink (66 accommodaties)
Landal bouwt aan de 66 accommodaties van het park Landal Olde Kottink. Dit vakantiepark gaat open in...
20/12/24
Tourism Alumni Get-together op de Vakantiebeurs 2025
Ben jij een afgestudeerde van Inholland, NHL Stenden, HZ University, Saxion of Breda University en heb je een passie voor de reisbranche? Dan nodigen we je van harte uit voor het Tourism Alumni Get-together op de Vakantiebeurs 2025.
20/12/24
KLM rondt ombouw naar Premium Comfort Class af
KLM heeft een belangrijke mijlpaal bereikt met de succesvolle afronding van de grootste productwijziging in jaren: de introductie van de Premium Comfort Class.
20/12/24
Zeeuwse vrijetijdseconomie goed voor 3,4 miljard euro
Het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme heeft de totale economische waarde van de vrijetijdseconomie in Zeeland in kaart gebracht. In 2023 genereerde deze sector een omzet van maar liefst €3,4 miljard euro.
20/12/24
Exclusief voor leden
ING: Consumenten houden de hand op de knip
Nederlandse consumenten zijn voorzichtig geworden met geld uitgeven. De hoge prijzen, vooral voor boodschappen en energie, zorgen ervoor dat veel mensen meer gaan sparen. Dat schrijft ING in haar nieuwste analyse.
20/12/24
Reissector blijft aantrekkelijk, maar talenttekort loert
De reissector blijft een levendige en aantrekkelijke werkplek, zo blijkt uit een analyse van Reiswerk op de Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector. Het aantal medewerkers groeit en de tevredenheid onder werknemers is hoog.
20/12/24
De Brabantse Winter keert terug met meer glitter en glamour
De Brabanthallen transformeren zich opnieuw tot een winterse wonderland. De tweede editie van De Brabantse Winter belooft nóg groter en spectaculairder te worden dan voorheen. Ruim 80.000 bezoekers worden er verwacht.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.

||| Agenda |||

04/01/25
04/01/25 t/m 04-01-25: Vakantiebeurs voor bijzondere reizen
De Vakantiebeurs voor bijzondere reizen in Amsterdam op 4 en 5 januari is dé plek voor reizig...
08/01/25 t/m 09-01-25
08/01/25 t/m 09-01-25: Travel Trade Days
Va­kan­tie­beurs is het grootste rei­seve­ne­ment van het jaar, al meer dan 50 jaar bekend in ...
12/02/25 t/m 13-02-25
12/02/25 t/m 13-02-25: Recreatie Next Level: dé next step naar inspiratie & kennis voor de recreatieprofessional
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...
20/03/25
20/03/25 t/m 20-03-25: Trendcongres Toerisme 2025: Toerisme in Transformatie: Business as Unusual
Op donderdag 20 maart 2025 organiseert NRIT in samenwerking met de opleidingen Tourism Management we...