Geplaatst op: 04-09-2024
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Symposium voor duurzame vis op Horecava 2025

Symposium voor duurzame vis op Horecava 2025

Op maandag 13 januari 2025 organiseert chef Jef Schuur, ondersteund door drie internationale driesterrenchefs – Jonnie Boer (De Librije), Viki Geunes (Zilte) en Mauro Colagreco (Mirazur) – een inspirerend symposium over duurzame vis tijdens Horecava. Dit symposium richt zich op chefs die willen ontdekken hoe ze op een verantwoorde manier met vis om kunnen gaan.


Tijdens het symposium komen belangrijke vragen aan bod: Welke vissoorten, schelp- en schaaldieren kunnen we nog met een gerust hart serveren? Welke juist niet? En waarom? We gaan dieper in op de bezwaren, maar kijken vooral naar de mogelijkheden.


Wat kun je verwachten?

Samen met zeebiologen van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee bespreken we de impact van het eten van vis-, schaal- en schelpdieren met een lage positie in de voedselketen en waarom deze dus vaker en prominenter op de kaart moeten staan dan de grote, langlevende roofvissen die we gewend zijn te serveren. We duiken in de prooi-roofdierrelaties en de invloed van moderne visserijmethoden. Wat betekent dat voor de evolutie en duurzaamheid van vissoorten?

Daarnaast brengen we de levenscyclus van vissoorten in beeld. Denk bijvoorbeeld aan de paling, een ware overlever. Wat betekenen sluizen, dammen en veranderende watertemperaturen voor deze soort? Kun je nu wel paling op de kaart zetten of juist niet? Weten wat je kiest en wat niet, en vooral waarom, staat op deze dag centraal.


Onze ideeën over vis moeten veranderen

Alles verandert, ook soorten zoals Atlantische kabeljauw en hun populaties. Dat betekent dat ook de kaart, de chef en de gast moeten veranderen en beter eens een andere vis kunnen kiezen.

We zijn gewend aan bepaalde visseizoenen. Maar die seizoenen zijn gebaseerd op de tijd van het jaar dat het makkelijker is om op een soort te vissen, niet of dat wel de beste tijd is voor die vissoort. Veel vissen zijn gemakkelijker te vangen tijdens het paringsseizoen omdat ze elkaar dan opzoeken. Maar als we vissen opeten voor ze zich kunnen voortplanten dan komen er natuurlijk geen nieuwe vissen bij.


Vissoorten met een snelle levenscyclus en een lage positie in de voedselketen zijn vaak een betere keuze dan grote, langlevende roofvissen. En zeg nou zelf, het is ook leuk om eens iets anders te proberen. Als je toch voor een langlevende soort kiest, zorg dan dat je weet wat je eet en waarom het een uitzondering zou moeten zijn.

 

 

Trefwoorden: Evenementen, horeca, duurzame vis, restaurants

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

19/09/24
Wat zijn de kansen van de reissector in de arbeidsmarkt?
Wat is het imago van werken in de Nederlandse reissector? In de sector zelf wordt de afwisseling van het werk hoog gewaardeerd. Nog niet alle potentiële medewerkers hebben dat in de gaten. Met heel veel communicatie op verschillende kanalen wil Esther Gathier manager van Reiswerk dat gat dichten.
19/09/24
Exclusief voor leden
Eurostar ziet 5% groei door sportzomer
Treinbedrijf Eurostar vervoerde 1,9 miljoen klanten naar en van de Olympische en Paralympische Spelen werden gebracht. Dit is een stijging van 5% ten opzichte van vorige zomer.
19/09/24
Kick-off exposanten Recreatie Vakbeurs 2024
De jaarlijkse exposanten kick-off van Recreatie Vakbeurs vond afgelopen dinsdag (17 september) plaat...
18/09/24
Exclusief voor leden
H'ART Museum en 750 jaar Amsterdam
Vandaag kondigt H’ART Museum in Amsterdam de programmering om aan te haken bij het 750-jarig bestaan van de Nederlandse hoofdstad. Veel wordt verwacht van 17 Rembrandts uit een Amerikaanse collectie.
17/09/24
Doe mee met de Digitaliseringsmonitor Gastvrijheidsdomein
NBTC streeft ernaar om de digitale transformatie van het gastvrijheidsdomein te versnellen. Om de mate van digitalisering in het toerisme te kunnen meten, zet het bureau jaarlijks een digitaliseringsmonitor uit. Doe mee en maak het beeld over digitalisering in de sector compleet!
17/09/24
Exclusief voor leden
Fall towns
Wat zijn de trends in het reizen op dit moment? We waren als redactie op zoek naar opkomende trends. Met wat rondspeuren op sociale media duikt er een mooi relatief jong reisbegrip op, 'fall towns'.
16/09/24
Bieb motor voor veel kleine evenementen en activiteiten
De bieb blijkt een motor in kleine evenementen in de buurt. Daarmee is het goed voor veel recreatieve activiteiten. In 2023 organiseerden de openbare bibliotheken 32 procent meer activiteiten dan een jaar eerder.
16/09/24
Exclusief voor leden
Kossmanndejong levert immersieve tentoonstelling op Boerenoorlog
In het Engelse Cornwall heeft Amsterdams ontwerpbureau Kossmanndejong een immersieve, multimediale tentoonstelling gemaakt over de weerstand en strijd van een unieke historische gebeurtenis. Het vertelt het verhaal van de Tweede Anglo-Boerenoorlog (1899-1902) in Zuid-Afrika en de Britse concentratiekampen, waarbij het activisme van Emily Hobhouse centraal staat.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
27/09/24
27/09/24 t/m 27-09-24: Masterclass voor Startende Reisorganisaties
De VvKR organiseert op vrijdag 27 september in Nieuwegein de zesde Masterclass voor Startende Reisor...
01/10/24
01/10/24 t/m 01-10-24: De Legacy van Themajaren
Op dinsdag 1 oktober organiseert Netwerk Citymarketing Nederland de bijeenkomst ‘Legacy van themaj...
02/10/24
02/10/24 t/m 02-10-24: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie (KCI), Kampeer & Caravan Jaarbeurs (K...