Geplaatst op: 25-09-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Nederlandse vakantiegangers verlaten Nederland na BTW-verhoging

Nederlandse vakantiegangers verlaten Nederland na BTW-verhoging
Foto: 123RF

De aangekondigde btw-verhoging van 12% door het kabinet zal een zware klap betekenen voor recreatieondernemers. Vooral ondernemers in landelijke gebieden en grensregio’s maken zich zorgen. Uit onderzoek van Ipsos I&O, in opdracht van HISWA-RECRON blijkt namelijk dat veel Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan overwegen om hun vakantieplannen te wijzigen bij hogere kosten.

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 63% van de Nederlandse vakantiegangers overweegt om bij een btw-verhoging een goedkopere vakantiebestemming net over de grens te zoeken. Dit kan een aanzienlijke omzetdaling veroorzaken voor ondernemers in (grens)gebieden, die sterk afhankelijk zijn van binnenlands toerisme.

De betaalbaarheid van een vakantie in Nederland speelt een doorslaggevende rol voor 59% van de Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan. Bij Nederlanders met een laag en midden inkomen is dat nog belangrijker, respectievelijk 68% en 62%. Van de Nederlandse vakantiegangers zegt 12% niet meer in eigen land op vakantie te gaan en 40% zou minder vaak in Nederland een vakantie vieren. Ze zoeken dan een goedkoper buitenlands alternatief

Oproep tot actie

Geert Dijks, directeur van branchevereniging HISWA-RECRON, spreekt zijn zorgen uit: "Met name recreatieondernemers in het landelijk gebied en de grensregio's worden keihard geraakt door de btw-verhoging. Vakantiegangers kiezen steeds vaker voor een goedkopere bestemming net over de grens. Dit betekent niet alleen een forse omzetdaling voor vakantieondernemers, maar ook bij lokale horeca, detailhandel, dagrecreatie en cultuursector op de bestemming, die voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van toerisme.” 

Volgens Dijks hebben ondernemers al te maken met verhoogde lasten en prijsstijgingen, en een verdere btw-verhoging zal de situatie alleen maar verergeren. "Een recente studie van Ginder naar het effect van 12% BTW verhoging laat zien dat er sprake zal zijn van tot wel 5 tot 10% vraaguitval van de omzet exclusief de bestedingen buiten het vakantieverblijf." HISWA-RECRON pleit daarom doormiddel van een petitie voor een uitzondering voor de sector verblijfsrecreatie in de btw-verhoging.”

Link: https://www.ipsos-publiek.nl/actueel/btw-verhoging-logies-drijft-vakantiegangers-mogelijk-naar-buitenland/?utm_medium=email#:~:text=In%20het%20regeerakkoord%20op%20hoofdlijnen,stacaravans%20op%20vakantieparken%20en%20campings.
Trefwoorden: beleid, verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, belastingen

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

04/10/24
Rabobank: Ketens dominanter in horeca en recreatie
Ketens worden tot 2040 steeds dominanter in de sectoren horeca en recreatie. Ondernemers doen er goed aan zich te richten op een flexibel en betaalbaar concept. En bedrijven moeten zelf de regie nemen op verduurzamen, anders dicteren ketenpartners die voor je. Dat zijn enkele opmerkelijke conclusies van Rabobank in haar nieuwe Sectorvisie Horeca & Recreatie.
04/10/24
Nederlanders willen eerlijke vliegbelasting, ook zorgen om betaalbaarheid vliegen
Ruim een derde (34%) van de Nederlanders vreest dat vliegen te duur voor hen wordt als de kosten van vliegen verder stijgen. Veel Nederlanders zien in een eerlijkere opzet van de vliegbelasting een oplossing. Dat betekent dat er een meerderheid is voor afstandsafhankelijke vliegbelasting, hogere belasting voor businessclass en een heffing voor transferpassagiers.
04/10/24
Waterstate Wellness Hotel geopend
Onder grote belangstelling opende Waterstate Wellness Hotel woensdagmiddag 25 september officieel zijn deuren. De exclusieve opening begon met een warm welkomstwoord van zowel de directie als de wethouder Joost De Goffau van Goes.
04/10/24
Exclusief voor leden
Toverland vernieuwt parade Halloween
Dit jaar beginnen de Halloween Nights extra goed met een vernieuwde parade.
04/10/24
Week van de Veiligheid met nieuwe campagne
Ondernemers en hun personeel worden helaas in toenemende mate geconfronteerd met agressie en geweld....
03/10/24
Exclusief voor leden
Strategische samenwerking MECC en EMG
Event Management Group (EMG) en MECC Maastricht gaan samenwerking. Daarmee willen de twee hun marktpositie versterken en de klantervaring verder te optimaliseren.
03/10/24
ZigZag campagne in Breda voor cultuur
Om aandacht te vestigen op het rijke cultuuraanbod in de stad is Breda Marketing in opdracht van Gemeente Breda gestart met de campagne ‘ZigZag door cultureel Breda’. De campagne etaleert de mix in aanbod, van groot tot ‘klein dat groots is’.
03/10/24
Exclusief voor leden
Hertzinger Green Connect,eVentje en De Lemeler Esch winnen duurzame kampeerawards
Op het Duurzaamheidscongres Kampeerbranche zijn de duurzame kampeerawards uitgereikt. Hertzinger Green Connect,eVentje en De Lemeler Esch gingen er met de Awards vandoor.

||| Agenda |||

10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/10/24 t/m 13-10-24
12/10/24 t/m 13-10-24: Campervan Days
Tien vooraanstaande Nederlandse campermerken en NKC organiseren een gloednieuw event; Campervan Days...
15/10/24
15/10/24 t/m 15-10-24: Discover Your Future Networking Event
De Academy for Leisure & Events van de Breda University of Applied Sciences organiseert op dinsd...
23/10/24
23/10/24 t/m 23-10-24: Seminar Creating Equitable Destinations
CELTH organiseert in samenwerking met The Travel Foundation de online presentatie van het onderzoeks...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...