Geplaatst op: 02-10-2024
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Hoe een ziekteverzuimverzekering je bedrijf kan beschermen

Hoe een ziekteverzuimverzekering je bedrijf kan beschermen

Als ondernemer heb je te maken met veel verantwoordelijkheden. Een van de belangrijkste hiervan? Dat is toch wel het welzijn van je medewerkers. Ziekteverzuim kan een aanzienlijke impact hebben op je bedrijf. En dat is zowel op het gebied van productiviteit als financiën. Wil je de risico’s van langdurig ziekteverzuim maar al te graag beperken? Dan kan het afsluiten van een ziekteverzuimverzekering personeel essentieel zijn. Deze verzekering dekt de kosten van loondoorbetaling wanneer werknemers voor langere tijd ziek zijn. Ook biedt een ziekteverzuimverzekering vaak ondersteuning bij re-integratie. 

Waarom het een slimme investering is, lees je in dit artikel.


Een stukje financiële bescherming tegen hoge kosten

Je bent in Nederland als werkgever wettelijk verplicht om het salaris van een zieke werknemer tot twee jaar door te betalen. Dan wordt minimaal 70% van het loon vergoed. Dit kan snel oplopen. Vooral als meerdere medewerkers tegelijkertijd ziek zijn. Een ziekteverzuimverzekering beschermt je bedrijf tegen deze hoge kosten. De verzekering neemt een groot deel van de loondoorbetaling over. En hierdoor komt je bedrijf niet financieel in de problemen. Je kunt je budget beter beheren en je voorkomt dat ziekteverzuim de continuïteit van je onderneming in gevaar brengt.


De beste re-integratie van zieke werknemers

Een ziekteverzuimverzekering biedt vaak niet alleen financiële dekking. Het biedt ook professionele ondersteuning bij de re-integratie van zieke werknemers. Je kunt dan denken aan situaties zoals:

  • Het inschakelen van een bedrijfsarts
  • Het opstellen van een plan van aanpak voor de terugkeer naar werk. 

Veel verzekeraars werken samen met arbodiensten. En hierdoor kunnen werkgevers worden geholpen bij het begeleiden van langdurig zieke werknemers. Ga je voor tijdige en deskundige begeleiding? Dan kan de duur van het ziekteverzuim worden verkort. Ook kan de werknemer op een verantwoorde manier weer aan de slag. Dit bespaart niet alleen kosten. Het zorgt ook voor een betere werksfeer en motivatie.


Je kunt langdurig ziekteverzuim net even wat beter voorkomen

Een ziekteverzuimverzekering helpt niet alleen bij de opvang van de financiële gevolgen van verzuim. Het kan ook bijdragen aan het voorkomen van langdurig ziekteverzuim. Veel verzekeraars bieden preventieve diensten aan. Enkele voorbeelden hiervan zijn: 

  • Trainingen voor leidinggevenden
  • Workshops over werkstress 
  • Ondersteuning bij het verbeteren van de werkomstandigheden. 

Investeer je actief in preventie? Dan kunnen ziektegevallen vaak in een vroeg stadium worden aangepakt. En hierdoor wordt de kans op langdurige uitval verkleind. Dit komt zowel de werknemer als het bedrijf ten goede. Ook kan het zorgen voor een structurele verlaging van het verzuimpercentage binnen je organisatie.


Net even wat meer stabiliteit en continuïteit van je bedrijf

Ziekteverzuim kan de bedrijfsvoering ernstig verstoren. Vooral als belangrijke medewerkers langdurig uitvallen. Dit kan leiden tot lagere productiviteit. Vertragingen in projecten. En zelfs verlies van klanten als de deadlines niet gehaald worden. Een ziekteverzuimverzekering zorgt ervoor dat je bedrijf stabiel blijft. Zelfs bij verzuim van belangrijke medewerkers. De financiële last van loondoorbetaling kan weg worden genomen en de re-integratie kan worden ondersteund. Hierdoor kun je de focus op de dagelijkse bedrijfsactiviteiten net even wat beter behouden. Dit draagt bij aan de continuïteit van je bedrijf en minimaliseert de impact van onverwacht ziekteverzuim. En dat is natuurlijk wel een erg prettige gedachte.

Link: https://www.nn.nl/Zakelijk/Inkomensverzekeringen/Verzuimverzekering.htm
Topics:Beleid, Retail
Trefwoorden: Ondernemer, ziekteverzuim

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

04/10/24
Rabobank: Ketens dominanter in horeca en recreatie
Ketens worden tot 2040 steeds dominanter in de sectoren horeca en recreatie. Ondernemers doen er goed aan zich te richten op een flexibel en betaalbaar concept. En bedrijven moeten zelf de regie nemen op verduurzamen, anders dicteren ketenpartners die voor je. Dat zijn enkele opmerkelijke conclusies van Rabobank in haar nieuwe Sectorvisie Horeca & Recreatie.
04/10/24
Nederlanders willen eerlijke vliegbelasting, ook zorgen om betaalbaarheid vliegen
Ruim een derde (34%) van de Nederlanders vreest dat vliegen te duur voor hen wordt als de kosten van vliegen verder stijgen. Veel Nederlanders zien in een eerlijkere opzet van de vliegbelasting een oplossing. Dat betekent dat er een meerderheid is voor afstandsafhankelijke vliegbelasting, hogere belasting voor businessclass en een heffing voor transferpassagiers.
04/10/24
Waterstate Wellness Hotel geopend
Onder grote belangstelling opende Waterstate Wellness Hotel woensdagmiddag 25 september officieel zijn deuren. De exclusieve opening begon met een warm welkomstwoord van zowel de directie als de wethouder Joost De Goffau van Goes.
04/10/24
Exclusief voor leden
Toverland vernieuwt parade Halloween
Dit jaar beginnen de Halloween Nights extra goed met een vernieuwde parade.
04/10/24
Week van de Veiligheid met nieuwe campagne
Ondernemers en hun personeel worden helaas in toenemende mate geconfronteerd met agressie en geweld....
03/10/24
Exclusief voor leden
Strategische samenwerking MECC en EMG
Event Management Group (EMG) en MECC Maastricht gaan samenwerking. Daarmee willen de twee hun marktpositie versterken en de klantervaring verder te optimaliseren.
03/10/24
ZigZag campagne in Breda voor cultuur
Om aandacht te vestigen op het rijke cultuuraanbod in de stad is Breda Marketing in opdracht van Gemeente Breda gestart met de campagne ‘ZigZag door cultureel Breda’. De campagne etaleert de mix in aanbod, van groot tot ‘klein dat groots is’.
03/10/24
Exclusief voor leden
Hertzinger Green Connect,eVentje en De Lemeler Esch winnen duurzame kampeerawards
Op het Duurzaamheidscongres Kampeerbranche zijn de duurzame kampeerawards uitgereikt. Hertzinger Green Connect,eVentje en De Lemeler Esch gingen er met de Awards vandoor.

||| Agenda |||

10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/10/24 t/m 13-10-24
12/10/24 t/m 13-10-24: Campervan Days
Tien vooraanstaande Nederlandse campermerken en NKC organiseren een gloednieuw event; Campervan Days...
15/10/24
15/10/24 t/m 15-10-24: Discover Your Future Networking Event
De Academy for Leisure & Events van de Breda University of Applied Sciences organiseert op dinsd...
23/10/24
23/10/24 t/m 23-10-24: Seminar Creating Equitable Destinations
CELTH organiseert in samenwerking met The Travel Foundation de online presentatie van het onderzoeks...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...