Pilot met Biesboschvaantje om recreatieve voorzieningen te financieren
In 2025 start de gemeente Drimmelen een pilot met het Biesboschvaantje, een initiatief van Stichting Recreatief Drimmelen en lokale ondernemers. Het Biesboschvaantje is bedoeld voor gebruikers van de Biesbosch, die hiermee kunnen bijdragen aan het onderhoud en beheer van recreatieve voorzieningen zoals steigers, aanlegplekken, kanoplaatsen, strandjes, afvalbakken, toiletvoorzieningen, zwembakens en vissteigers.
Waarom deze pilot?
De pilot is opgezet om de unieke natuur van de Biesbosch te beschermen en tegelijkertijd voldoende voorzieningen te bieden voor recreanten. Het is belangrijk dat boten veilig kunnen afmeren zonder schade aan de natuur te veroorzaken en dat speciaal aangelegde strandjes en steigers schoon en toegankelijk blijven. Dit voorkomt recreatie buiten de aangewezen plekken, wat schadelijk kan zijn voor het milieu. Het onderhoud en beheer van deze voorzieningen kost veel geld. Het idee van het vaantje is ingebracht door ondernemers, zodat niet alleen zij, maar ook alle gebruikers van de Biesbosch, zoals passanten, kanovaarders en ligplaatshouders, meebetalen aan de kosten.
Onderzoek en uitvoering
Stichting Recreatief Drimmelen heeft samen met gebruikers van de Biesbosch onderzocht of het vaantje een goed idee is. De bevindingen waren positief, wat heeft geleid tot de start van de pilot in 2025 in het Drimmelense deel van de Biesbosch. De pilot richt zich op het inrichten van het systeem achter het vaantje, waaronder het innen van bijdragen, de besteding van middelen, handhaving, en de keuze tussen een fysiek of digitaal vaantje. In het eerste jaar is deelname aan de pilot vrijwillig.
Biesboschbreed
Het uiteindelijke doel is om het vaantje Biesboschbreed in te voeren. De gemeentes Dordrecht en Altena steunen de proef en zien ook de noodzaak om het voorzieningenniveau in de Biesbosch op peil te houden. Zij volgen de pilot en de resultaten daarvan met grote interesse.