Geplaatst op: 08-01-2025
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Horeca van herstel naar crisis: aantal faillissementen piekt in 2025

Horeca van herstel naar crisis: aantal faillissementen piekt in 2025
  • ABN AMRO verwacht 450 restaurantfaillissementen in 2025, een verdubbeling ten opzichte van 2023
  • Stijgende kosten en toenemende concurrentie zetten de sector onder druk
  • Digitalisering, innovatieve concepten en samenwerking zijn essentieel

Kostenstijgingen en schuldenlast drukken de sector

De Nederlandse restaurantbranche dreigt in 2025 een recordaantal van 450 faillissementen te bereiken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gingen in 2023 al 199 restaurants failliet. Dit aantal is in november 2024 gestegen tot 260. Dit blijkt uit een analyse van ABN AMRO en Hotelschool The Hague, die ingaat op de oorzaken en oplossingen voor de financiële uitdagingen in de sector. Hoewel de sector goed leek te herstellen na de coronapandemie, ziet de bank dat de problemen zich opnieuw opstapelen. Een grote zorg binnen de sector zijn de stijgende kosten. Inflatie, verhoogde energietarieven, en hogere huur- en loonkosten drukken zwaar op de winstmarges. Sinds 2022 zijn producentenprijzen van voedingsmiddelen en dranken met respectievelijk 17 en 20 procent gestegen, terwijl cao-lonen met 22 procent omhooggingen. Deze kostenstijgingen worden niet altijd gecompenseerd door hogere omzetten, wat de druk op ondernemers vergroot.

 

Vooral kleine bedrijven hebben het zwaar

Vooral kleinere horecabedrijven ervaren financiële druk. Maar liefst 17,8 procent van de bedrijven met 5 tot 50 medewerkers heeft problematische schulden. Middelgrote bedrijven (50 tot 250 medewerkers) rapporteren dat 93,2 procent hun schulden onder controle heeft, terwijl dit voor grote bedrijven (meer dan 250 medewerkers) 92,2 procent is. In 2024 steeg het aantal kleinere bedrijven met hoge en problematische schulden met 11,5 procent. Voor middelgrote en grote bedrijven was de stijging respectievelijk 2,6 procent en 1,0 procent. Ook binnen de horecasector zijn er aanzienlijke verschillen. Pannenkoekenrestaurants houden stand dankzij gunstige locaties en hoge arbeidsproductiviteit. Het aantal bezorgrestaurants groeide tussen 2022 en 2023 met 51 procent, maar door geringe vraaggroei wordt overleven vooral voor nieuwe spelers steeds moeilijker. Ondernemers in financiële nood worden niet alleen geconfronteerd met praktische uitdagingen, maar ook met culturele percepties van falen. In Nederland wordt faillissement vaak als een stigma gezien, terwijl het in de Verenigde Staten als een leermoment wordt beschouwd. Toch zijn er hier ook oplossingen beschikbaar. Door tijdig hulp te zoeken, kunnen ondernemers hun bedrijf herstructureren of gecontroleerd afbouwen.

 

Innovatie en samenwerking als sleutel tot herstel    

Toch zijn er ook kansen voor de sector. Om deze kostencrisis te overwinnen, zijn veerkracht, innovatie en het stimuleren van herhaalbezoeken cruciaal. Digitalisering en nieuwe concepten bieden mogelijkheden voor ondernemers. Stef Driessen, sector banker Leisure bij ABN AMRO zegt hierover: ‘’Er bestaan softwaretools voor voorraadbeheer om voedselverspilling tegen te gaan en AI-gestuurde technologieën die personeelsplanning efficiënter maken en mogelijk loonkosten kunnen verlagen. Daarnaast kunnen ondernemers inspelen op de vraag van jongere generaties zoals Millennials en de Generatie Z. Deze groepen, die bovengemiddeld veel buitenshuis consumeren, zoeken betaalbare en gemakkelijke eetopties. Innovatieve horecaconcepten, zoals discount dining, bieden kansen om deze doelgroep aan te spreken zonder in te leveren op kwaliteit. Ondernemers die de juiste stappen zetten, kunnen niet alleen overleven, maar ook bouwen aan een toekomstbestendige sector die aansluit bij de wensen van een nieuwe generatie consumenten.”

Trefwoorden: Failissementen, horeca, restaurants

CELTH





||| Nieuws |||

13/03/25
Exclusief voor leden
Nieuwe ceo laat Time to Momo met online boekingen groeien
Sinds 1 februari 2025 heeft Mart Evers het stokje overgenomen van Niels Meijssen als nieuwe ceo van Time to Momo. Mart is mede-oprichter van het bedrijf en vanaf het allereerste begin in 2020 betrokken, toen het nog Moonback heette.
13/03/25
Sylvia van Mullem merkleider Regio Arnhem en Rijk van Nijmegen
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen stelt Sylvia van Mullem als nieuwe merkleider Regio Arnhem en Rijk van Nijmegen aan. Zij volgt Reinou de Haan op.
13/03/25
Kröller-Müller viert 80 jaar vrijheid met wandelingen en open schuilkelder
Van 29 april tot en met 5 mei 2025 herdenkt het Kröller-Müller Museum 80 jaar vrijheid. De schuilkelder is opengesteld voor publiek, er zijn minicolleges in het museum en vrijheidswandelingen in de beeldentuin.
12/03/25
Exclusief voor leden
KLM migreert applicaties naar cloud
Accenture werkt samen met Air France-KLM om de bestaande applicaties van de luchtvaartgroep te transformeren en te migreren naar de cloud. Hierbij wordt afgestapt van de drie eigen datacenters. Dat is van grote invloed op het proces en de klantervaring.
12/03/25
Efteling Grand Hotel opent op 1 augustus 2025
Het Efteling Grand Hotel opent op 1 augustus 2025 de deuren voor gasten. Efteling investeert 50 miljoen euro in de bouw van het Efteling Grand Hotel. Het is dan het grootste hotel van het Brabantse attractiepark.
12/03/25
Exclusief voor leden
Landal rolt nieuwe merkidentiteit uit
Landal GreenParks en Roompot hebben een belangrijke stap gezet in hun transformatie naar Landal. Vanaf 10 maart 2025 zijn de eerste visuele elementen van de nieuwe merkidentiteit gepresenteerd aan gasten.
12/03/25
Exclusief voor leden
Voor 2026 verhuist Brabantse camperbeurs naar Brabanthallen
De organisator EasyFairs van de Camperbeurs kondigt aan dat de editie in Brabant vanaf 2026 een nieuwe locatie krijgt: Brabanthallen in Den Bosch.
11/03/25
Privium lounge open in Eindhoven Airport
Deze week is op Eindhoven Airport door de Schiphol Group de Privium ExpressLounge officieel geopend. De lounge bevindt zich op de eerste verdieping, naast de Starbucks.

||| Agenda |||

18/03/25
18/03/25 t/m 18-03-25: Embrace Quality of Life
Op 18 maart 2025 organiseert Booking Experts het jaarlijkse kennisevent Embrace. Dit evenement is d&...
24/03/25
24/03/25 t/m 24-03-25: 2Daagse Glamping Inspiratiereis
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert van maandag 24 maart 2025 tot en met d...
05/04/25
05/04/25 t/m 05-04-25: Impact Fair
Impact Fair rolt op zaterdag 5 april de groene loper uit voor iedereen die zijn of haar steentje op ...
05/05/25 t/m 11-05-25
05/05/25 t/m 11-05-25: The Greater Bay Area Leisure Tour
Het Nederlandse J2Leisure organiseert samen met haar Chinese partner Glopen van 5 tot en met 11 mei ...