Geplaatst op: 05-12-2023
Auteur: Marc Gerlings

Nieuwe regels Europa voor verhuur accommodaties

Nieuwe regels Europa voor verhuur accommodaties
Regels moeten meer transparantie bieden. De druk wordt té groot op populaire bestemmingen.

De EU introduceert nieuwe regels om meer duidelijkheid te brengen in de wereld van korte verhuur. Daarmee wil het de leefbaarheid vergroten in drukke toeristische delen van steden. In januari 2024 wordt gestemd over de regels


De markt voor korte termijn verhuur heeft de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt, vooral door de opkomst van online platforms. Hoewel de diversiteit aan accommodaties, zoals privéwoningen die als gastenverblijven worden verhuurd, positief kan bijdragen aan het toerisme, brengt de snelle groei ervan ook problemen met zich mee. Het tekort aan beschikbare woningen in populaire toeristische plekken, stijgende huurprijzen en de algehele impact op de leefbaarheid van sommige gebieden zijn enkele negatieve gevolgen voor bestemmingen.

In 2022 werden er maar liefst 547 miljoen overnachtingen geboekt in de EU via vier grote online platforms (Airbnb, Booking, Expedia Group en Tripadvisor). Dat betekent dat meer dan 1,5 miljoen gasten per nacht. Parijs spant de kroon met 13,5 miljoen gasten in 2022, gevolgd door Barcelona en Lissabon, elk met meer dan 8,5 miljoen gasten, en Rome met meer dan 8 miljoen gasten.

Vanwege het groeiende aantal korte termijn verhuringen hebben diverse steden en regio's lokale regels ingevoerd om de toegang tot deze diensten te beperken. De toename van de verhuur van korte termijn accommodaties brengt verschillende uitdagingen met zich mee voor steden in Europa:

A)      Behoefte aan meer transparantie: het gebrek aan transparantie in de operaties van korte termijn verhuur maakt het voor autoriteiten moeilijk om deze diensten effectief te monitoren en te reguleren. 
.

B)      Reguleringsuitdagingen: Overheden staan voor uitdagingen bij het waarborgen dat korte termijn verhuur voldoet aan lokale regelgeving, belastingen en veiligheidsnormen vanwege onvoldoende informatie.

C)      Zorgen over stedelijke ontwikkeling: Sommige steden vinden het moeilijk om, om te gaan met de snelle groei van korte termijn verhuur, wat woonwijken kan transformeren en extra last legt op openbare diensten zoals afvalinzameling.

EU-reactie op toenemende korte termijn verhuur 

In november 2022 heeft de Europese Commissie een voorstel ingediend om meer transparantie te bieden op het gebied van korte termijn verhuur en om openbare autoriteiten te ondersteunen bij het bevorderen van duurzaam toerisme.

Het Parlement en de Raad hebben in november 2023 een akkoord bereikt over het voorstel. De maatregelen omvatten:


  • Registratie van hosts: Het akkoord stelt een eenvoudig online registratieproces in voor korte termijn verhuur in EU-landen waar dit vereist is. Na voltooiing van dit proces ontvangen hosts een registratienummer waarmee ze hun eigendom kunnen verhuren. Dit vergemakkelijkt de identificatie van hosts en de verificatie van hun gegevens door de autoriteiten.

  • Meer veiligheid voor gebruikers: Online platforms worden verplicht om de nauwkeurigheid van de eigendomsgegevens te verifiëren en worden eveneens verwacht willekeurige controles uit te voeren. Autoriteiten kunnen registraties stopzetten, niet-conforme vermeldingen verwijderen of indien nodig boetes opleggen aan platforms.

  • Gegevensuitwisseling: Om gegevens te ontvangen van platforms over de activiteiten van hosts, zullen lidstaten een enkel digitaal toegangspunt opzetten om lokale autoriteiten te helpen bij het begrijpen van verhuuractiviteiten en het verbeteren van het toerisme. Voor micro- en kleine platforms met een gemiddelde van maximaal 4.250 vermeldingen wordt een eenvoudiger systeem voor gegevensuitwisseling ingesteld.


Kim van Sparrentak (Groenen/Vrije Europese Alliantie, NL), die het wetsvoorstel in het Parlement beheert: "eerder deelden verhuurplatforms geen gegevens, waardoor het moeilijk was om stadsregels te handhaven. Deze nieuwe wet verandert dat en geeft steden meer controle.”


De regels gaan nu nog niet in werking. Voordat het in werking treedt, moet het voorlopige akkoord worden aangenomen door de Raad en het Parlement, waarna lidstaten 24 maanden hebben om het te implementeren. De interne marktcommissie van het Parlement zal in januari 2024 stemmen over het voorlopige akkoord.

Trefwoorden: accommodatie, regels, verhuur, Europa, beleid

CELTH
 
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   


||| Nieuws |||

20/09/24
Exclusief voor leden
Jachthaven open bij Blauwestad
Groningse mkb'ers kunnen terecht bij het energieloket Groningen Werkt Slim voor een gratis startadvies in verduurzaming. Ondernemers die al wat verder zijn in hun verduurzamingstraject, kunnen vanaf 21 september subsidie aanvragen bij de provincie Groningen voor het inwinnen van financieel, juridisch of technisch advies.
20/09/24
Groningen helpt ondernemers met verduurzaming
Groningse mkb'ers kunnen terecht bij het energieloket Groningen Werkt Slim voor een gratis startadvies in verduurzaming. Ondernemers die al wat verder zijn in hun verduurzamingstraject, kunnen vanaf 21 september subsidie aanvragen bij de provincie Groningen voor het inwinnen van financieel, juridisch of technisch advies.
20/09/24
Exclusief voor leden
KLM verdient aan AI tools
KLM Royal Dutch Airlines (KLM) en Boston Consulting Group (BCG) melden dat Singapore Airlines gebrui...
19/09/24
Wat zijn de kansen van de reissector in de arbeidsmarkt?
Wat is het imago van werken in de Nederlandse reissector? In de sector zelf wordt de afwisseling van het werk hoog gewaardeerd. Nog niet alle potentiële medewerkers hebben dat in de gaten. Met heel veel communicatie op verschillende kanalen wil Esther Gathier manager van Reiswerk dat gat dichten.
19/09/24
Exclusief voor leden
Eurostar ziet 5% groei door sportzomer
Treinbedrijf Eurostar vervoerde 1,9 miljoen klanten naar en van de Olympische en Paralympische Spelen werden gebracht. Dit is een stijging van 5% ten opzichte van vorige zomer.
19/09/24
Kick-off exposanten Recreatie Vakbeurs 2024
De jaarlijkse exposanten kick-off van Recreatie Vakbeurs vond afgelopen dinsdag (17 september) plaat...
18/09/24
Exclusief voor leden
H'ART Museum en 750 jaar Amsterdam
Vandaag kondigt H’ART Museum in Amsterdam de programmering om aan te haken bij het 750-jarig bestaan van de Nederlandse hoofdstad. Veel wordt verwacht van 17 Rembrandts uit een Amerikaanse collectie.
17/09/24
Doe mee met de Digitaliseringsmonitor Gastvrijheidsdomein
NBTC streeft ernaar om de digitale transformatie van het gastvrijheidsdomein te versnellen. Om de mate van digitalisering in het toerisme te kunnen meten, zet het bureau jaarlijks een digitaliseringsmonitor uit. Doe mee en maak het beeld over digitalisering in de sector compleet!

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
27/09/24
27/09/24 t/m 27-09-24: Masterclass voor Startende Reisorganisaties
De VvKR organiseert op vrijdag 27 september in Nieuwegein de zesde Masterclass voor Startende Reisor...
01/10/24
01/10/24 t/m 01-10-24: De Legacy van Themajaren
Op dinsdag 1 oktober organiseert Netwerk Citymarketing Nederland de bijeenkomst ‘Legacy van themaj...
02/10/24
02/10/24 t/m 02-10-24: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie (KCI), Kampeer & Caravan Jaarbeurs (K...