Geplaatst op: 24-10-2024
Auteur: Esther Peperkamp
Breda University of Applied Sciences
Publicatie: VTS 2024-2

Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2024-2

Redactioneel bij Vrijetijdstudies 2024-2

Het zijn roerige tijden. De vrijetijdssector wacht met spanning af wat het regeerakkoord nu werkelijk gaat brengen. De aangekondigde verhoging van de btw voor kunst en cultuur voorspelt weinig goeds voor de toch al geplaagde sector. En dat terwijl de waarde van vrije tijd en het belang van inclusiviteit van vrije tijd zo belangrijk wordt geacht. Op het gebied van sport benadrukken Hugo van der Poel in Het Oog en Koen Breedveld in Naar meer betekenis van sport nog maar eens het belang van sport. Tevens in dit nummer deel 2 van De sociale waarde van vrije tijd van mijn eigen hand.


Ook de komst van AI schept nieuwe uitdagingen. Wat zijn de implicaties van de introductie van AI? Betekent het dat iedereen een kunstenaar of schrijver kan zijn zonder de technische vaardigheden te bezitten? Of zal onze creativiteit beperkt zijn tot het geven van een prompt? En wat betekent het voor het (voort)bestaan van ons werk? Zoals iemand – de quote wordt toegeschreven aan Joanna Maciejewska- op X opmerkte: "I want AI to do my laundry and dishes so that I can do art and writing, not for AI to do my art and writing so that I can do my laundry and dishes”. Adriaan van Liempt en Marenna van Reijsen gaan in op de vraag "of AI de hoop en angst voor een vrijetijdsamenleving nieuw leven kan inblazen”.


En terwijl Nederlanders massaal op vakantie gaan, breekt de toerismesector zich het hoofd hoe het streven naar een duurzamere sector gerealiseerd kan worden. Waar enkele jaren geleden slechts oogluikend naar duurzaamheid gekeken werd, staat het inmiddels buiten kijf dat er iets moet gebeuren. In Toerisme in een veranderend landschap vatten Ton Vermeulen en ondergetekende discussies samen van diverse themadagen en conferenties.


Op de Nederlandse hogescholen krijgt praktijkgericht onderzoek een impuls met een eigen doctoraatsprogramma. De professional doctorate (PD) is het ontbrekende sluitstuk op de bacherlor/masterstructuur zoals die in het verleden in het hbo is ingevoerd. Leisure, Tourism & Hospitality is een van de zeven domeinen waar de pilot van start is gegaan. Jos van der Sterren en Ton Vermeulen introduceren je in de wereld van de PD.


Het weer gaat intussen zijn eigen gang. Van modderige festivals tot weggestroomde snelwegen naar vakantieland Italië tot bosbranden in Griekenland. En dat terwijl de zomer bij het ter perse gaan van dit nummer amper is begonnen. Het roept de vraag op hoe wij later op deze zomer terug zullen kijken.


Esther Peperkamp

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

23/10/24
Vakantieparken in de fout met gezichtsherkenning
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft 8 vakantieparken onderzocht die gezichtsherkenning inzetten bij de toegang tot zwembaden en speeltuinen. Alle onderzochte vakantieparken bleken de privacywet te overtreden.
23/10/24
Nederlanders besteden meer aan vrijetijdsdiensten
Na een periode van terughoudendheid lijken consumenten weer meer te besteden. Vooral aan vrijetijdsbestedingen als vakanties, uitjes en restaurantbezoek wordt meer uitgegeven.
23/10/24
Exclusief voor leden
Familie Vos uit EuroParcs
Na bijna twintig jaar aan het roer te hebben gestaan, neemt de familie Vos afscheid van vakantieparkengroep EuroParcs. Oprichter Wouter Vos treedt per 1 november terug als CEO en verkoopt zijn aandelen aan grootaandeelhouder Waterland. Hij gaat verder met drie ex-EuroParcs parken.
22/10/24
Amsterdam Made haakt in op 750 jaar Amsterdam
Amsterdam bestaat 750 jaar en dat viert de stad vanaf 27 oktober groots en feestelijk, een jaar lang...
21/10/24
Exclusief voor leden
Boot Holland wil meer beleving zijn
In 2025 gaat Boot Holland een fase in. De indoor watersportbeurs van Nederland krijgt een moderne nautische look, wat zowel vaste bezoekers als nieuwe watersportliefhebbers aanspreekt.
18/10/24
Eerste Nederlandse internationale vlucht 100 jaar geleden
Op 17 oktober ontving Roy Ymker, General Manager van attractie en museum Aviodrome, de allereerste coincard met daarin een penning én 1 euromunt, ter ere van de eerste intercontinentale vlucht die 100 jaar geleden plaatsvond.
18/10/24
Database logiesaccommodaties NL online
De Landelijke Data Alliantie heeft de Database Logiesaccommodaties NL gelanceerd. In deze database het aanbod van logiesaccommodaties in Nederland: van hotels, appartementen, bed&breakfast, huisjes- en kampeerterreinen tot groepsaccommodaties. Het aanbod is geïnventariseerd, verrijkt met relevante indicatoren en op een online platform beschikbaar gesteld door NRIT en Bureau Nijdam.
18/10/24
Center Parcs en Albron verlengen samenwerking en varen nieuwe koers
Olivier Garaïalde, CEO van Center Parcs, en Jan Willem Hilbron, algemeen directeur bij Albron hebben getekend voor contractverlenging van de samenwerking tot 30 september 2035.

||| Agenda |||

12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...
12/11/24
12/11/24 t/m 12-11-24: Netwerkevent Afsluiting Toeristisch Seizoen 2024
Op dinsdag 12 november organiseert Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug en Vallei de afsluiting ...
22/11/24
22/11/24 t/m 22-11-24: Bestemmingsmanagement, samen zetten we stappen vooruit’
Op vrijdag 22 november organiseert NBTC in Ede de jaarlijkse Beleidsmakersdag met dit jaar als thema...
28/11/24
28/11/24 t/m 28-11-24: Toeristische Ontmoetingsdag
Op donderdag 28 november organiseren Impuls Zeeland en het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme de Toeristi...