Geplaatst op: 01-12-2023
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

New Dutch gaat in de versnelling

New Dutch gaat in de versnelling
Foto: Jelle Verhoeks

Gisteren is op het Science Park in Utrecht de New Dutch campagne gelanceerd en het themajaar New Dutch voor 2025 aangekondigd.

New Dutch is een domeinoverstijgende samenwerking om Nederland als innovatief land aan de wereld te presenteren en richt zich op zowel bezoekers, talenten als bedrijven. In New Dutch werken nu 11 steden en regio’s samen. Ook NBTC en NL Branding doen mee.

Innovatie vieren

New Dutch is een beweging, een platform en een campagne die de innovatiedrang van Nederland viert. Gestaafd met verhalen over baanbrekende innovaties en inspirerende evenementen. Een initiatief van bedrijven, steden, regio’s, en landelijke organisaties samen. "Want met gecoördineerde inspanning gaan we laten zien én laten ervaren hoe een nieuwe generatie van Hollandse meesters vormgeeft aan de toekomst”, schrijven de samenwerkende partners enthousiast.

Partners

Partners in New Dutch zijn Eindhoven365 - Brabant Branding, Rotterdam Partners, Utrecht Marketing, Gemeente Nijmegen, Gemeente Arnhem, Leiden&Partners, Visit Flevoland - Almere City Marketing, Provincie Zeeland, Gemeente Zwolle - Twente Board, Merk Fryslân, het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen en NL Branding.

Relevant voor de toekomst

Voor Bastiaan Overeem van NBTC staat New Dutch voor een nieuwe branding- en positioneringsstrategie van Nederland in de wereld onder het motto ‘solvig global challenges together’. "Nederland is daar met haar open, inclusieve en innovatieve mentaliteit uitermate goed voor toegerust. We willen innovatief Nederland gecoördineerd nationaal en internationaal in de schijnwerpers te zetten.” We moeten volgens Bastiaan niet alleen leunen op het rijke verleden maar ook relevant zijn in de toekomst. "Het innovatieverhaal kon nog wat power gebruiken”, vertelt Bastiaan. New Dutch concentreert zich rond vijf thema’s: earth, heatlh, tech, food, culture en communities.

Themajaar 2025

Momenteel is New Dutch een samenwerking van 11 steden en regio’s. Amsterdam is deze week aangesloten en ze zijn nog in gesprek met Groningen en Maastricht. Op de bijeenkomst in Utrecht werd ook het themajaar 2025 aangekondigd waar New Dutch centraal staat. De ideeën zijn nog pril maar iedere regio kan zich daar bijvoorbeeld met een themaweek presenteren. "In 2025 laten zien hoe de wereld in 2050 er uit zou kunnen zien.”  

NewDutch

Trotser op Nederland

Wat Nederland en Nederlanders parten speelt is de ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ mentaliteit. Volgens de voorzitter van de programmaraad van New Dutch, Rob van Hattem, mogen we wel wat trotser zijn op Nederland. "We zijn een klein land met zoveel Nobelprijswinnaars.” Daarnaast staat Nederland als relatief klein land maar mooi op een 7e plaats in de Global Innovation Index, op de 5e plaats van landen die het beste zijn in het aantrekken en ontwikkelen van talent, Op de 2e plaats van de Global Remote Work Index en op de 6e plaats van de Green Future Index van MIT.

Eén stem en één beeld

Dat New Dutch nog niet in de beeldvorming op internet is doorgedrongen liet Creative Strategist Choi Mi Chung van NL Branding pijnlijk zien. Als je ‘Netherlands’ op Google opzoekt kom je steeds weer op molens, tulpen en klompen. Toch is ze niet voor het uitgummen van dat imago: "We moeten het rijke verleden omarmen maar wel de inventiviteit van Nederland en de Nederlanders meer voor het voetlicht brengen.” Over die opdracht is ze wel realistisch: "Het veranderen van een imago van een land is een opgave van hele lange adem.” Over New Dutch is ze enthousiast "We hebben nu een nieuwe internationale positioneringsstrategie. Het is daarbij belangrijk dat we met één stem en één beeld praten. Voorheen bestond de internationale communicatie van Nederland uit allemaal op zich losstaande puzzelstukjes. Die gaan het beeld niet veranderen. We moeten nu één groot puzzelstuk leggen over alle domeinen heen.” Initiatiefnemer van het eerste uur, Peter Kentie van Eindhoven365, is ervan overtuigd dat het ombuigen van het imago van Nederland mogelijk is. "In Eindhoven zijn we in staat gebleken om het verhaal van onze stad in de wereld te veranderen. Vroeger dachten internationale kenniswerkers dat ze op de schaats naar het werk moesten. Nu staan we als moderne stad met een eigen verhaal bekend.”

Campagne gelanceerd

In Utrecht werd ook de campagne en de website newdutch.nl gelanceerd. New Dutch moet met storytelling worden geactiveerd. In de eerste campagne staat het laden van de term New Dutch centraal. Ze richten zich daarbij op de zogenaamde early adopters. Dat kunnen zowel potentiële bezoekers zijn, talenten die in Nederland willen werken of bedrijven die zich in Nederland willen vestigen.

NewDutch

Traditional Dutch

Met de aandacht voor New Dutch is het zeker niet de bedoeling dat we Traditional Dutch bij de vuilbak zetten. Martijn Bulthuis van Leiden&Partners: "New Dutch is ook heel belangrijk voor steden die zowel bekend zijn als Traditional Dutch maar ook een ander innovatief verhaal te vertellen hebben zoals Leiden. We moeten die trots van Nederland naar het buitenland brengen.” Bulthuis is een enthousiast ambassadeur van New Dutch en vindt dat het veel breder gedragen moet worden: "Dit initiatief wordt nu gesteund en gefinancierd door 11 regio’s. Dat is geen toekomstbestendig model en moet dus ook vanuit het rijk worden gesteund.”

NewDutch

Link: https://nlplatform.com/new-dutch
Trefwoorden: toerisme, beleid, dmo, cmo, Nederland, imago, merk, campagnes, themajaren

CELTH
 






||| Nieuws |||

01/07/24
Exclusief voor leden
Biertour reisconcept voor busbedrijven wint BAAV wedstrijd
Jaarlijks nemen tweedejaarsstudenten toerisme en recreatiemanagement van de Vlaamse hogescholen deel aan de BAAV-wedstrijd om de autocarsector te ondersteunen met nieuwe reisideeën. Hogeschool VIVES won met een Hop&Roll bustour.
01/07/24
Exclusief voor leden
165 schepen maken erfgoedtour - 15 etappeplaatsen
De Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) bestaat dit jaar een halve eeuw. Op 6 juli begint vanuit Middelburg een spectaculaire erfgoedtour door het hele land met circa 165 historische schepen.
01/07/24
95 jaar museumgeschiedenis met sluiting Beeld & Geluid Den Haag
Na een feestelijke slotmiddag en de onthulling van een bijzondere plaquette ter ere van de rijke ges...
01/07/24
Olympische Spelen drukken vraag naar vliegverkeer op Parijs
Air France en Transavia France hebben momenteel te kampen met druk op de verwachte inkomsten voor het zomerseizoen. Oorzaak zijn de komende Olympische Spelen in Parijs, waarbij het verkeer van en naar de Franse hoofdstad achterblijft bij andere grote Europese steden.
28/06/24
Exclusief voor leden
Recreatievaartuigen met AI geteld
Waterrecreatie Nederland heeft een AI-model ontwikkeld dat recreatievaartuigen op water en land kan tellen. Via satellietbeelden uit open data zijn er in de zomer van vorig jaar landelijk zo’n 211 duizend recreatieboten in Nederland geteld.
28/06/24
Nieuwe speelplek voor Museumplein Amsterdam
Het Museumplein is een hotsport voor toeristen. In een driehoekvormige ruimte wordt nu gewerkt aan een nieuwe speeltuin. Het ontwerp is van Boerplay.
28/06/24
Vliegen op z’n Twents
Twente Marketing lanceerde de nieuwe ‘Vliegvakantie op z’n Twents’ campagne. Want voor een unieke vakantie hoef je echt niet altijd het vliegtuig te pakken.
28/06/24
Zes nieuwe etappes voor Pelgrimsroute Het Ziltepad langs Waddenkust
Na een succesvolle proef in 2023 is de pelgrimsroute, het Ziltepad, langs de Waddenkust uitgebreid met nieuwe etappes. Een eerdere proef overtrof alle verwachtingen.

||| Agenda |||

23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...