Geplaatst op: 11-07-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

HISWA-RECRON start petitie tegen BTW-verhoging

HISWA-RECRON start petitie tegen BTW-verhoging
Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

HISWA-RECON is een petitie gestart om het nieuwe kabinet te bewegen de aanstaande btw-verhoging op de verblijfsrecreatie terug te draaien. Die petitie is inmiddels een kleine vierduizend keer ondertekend. Er staat voor ondernemers in de verblijfsrecreatie heel wat op het spel. Uit onderzoek blijkt dat een als gevolg van de btw-verhoging verwachtte prijsstijging kan leiden tot een 10% lagere bezetting.

Overnachten in logiesaccommodaties valt nu onder het lage btw-tarief van 9%. Het kabinet wil vanaf 2026 logies naar het hoge btw-tarief van 21% verplaatsen met uitzondering van kamperen. Volgens Jeffrey Belt, adjunct-directeur van HISWA-RECRON, zijn de gevolgen van de maatregel substantieel voor de sector: "Het is bijzonder dat deze maatregel is doorgedrukt zonder overleg en onderzoek naar de effecten door een regering die zich voorstaat op nieuwe bestuur. Alleen om dekking te verkrijgen voor andere plannen." Daarnaast maakt Belt zich zorgen over de uitvoerbaarheid. "De uitvoering is complex met allerlei afbakingsvraagstukken." Als in de uitvoering de afbakingen wordt gevolgd die de Belastingdienst nu maakt dan betekent het dat iemand die met zijn tent of caravan bij een camping arriveert onder het lage btw-tarief blijft vallen maar iemand die eenzelfde tent daar ter plekke huurt in het hoge btw-tarief. 

Vooral kwetsbare gezinnen getroffen

Volgens de brancheorganisatie dwingt een verhoging van de btw ondernemers de extra kosten door te berekenen aan de gasten. Die prijsverhoging komt dan bovenop die van de afgelopen jaren toen de kosten van ondernemers vanwege de sterk gestegen energieprijzen en loonkosten ook al flink opliepen. De btw-verhoging zal volgens HISWA-RECRON vooral Nederlandse gezinnen en groepen treffen met een beperkt vakantiebudget die niet naar het buitenland op vakantie kunnen gaan. Nu al kunnen circa twee miljoen Nederlanders niet op vakantie vanwege de hoge kosten. Die groep zal alleen maar groter worden. De Nederlandse verblijfsrecreatie krijgt ook een ongunstiger concurrentiepositie ten opzichte van de ons omringende landen omdat daar een laag btw tarief geldt.

Risico op vraaguitval

Uit onderzoek van Ginder in opdracht van HISWA-RECRON blijkt dat er risico is op een aanzienlijke vraaguitval. Zo kan de consument minder vakanties ondernemen, korter op vakantie gaan, de uitgaven op vakantie beperken, vakanties ondernemen in andere typen accommodaties of een andere bestemming kiezen. Als de consument andere bestemmingen kiest die verder weg liggen, heeft dat ook negatieve milieueffecten. Ook kan het lokale voorzieningenniveau onder druk komen te staan. Verder voorziet de sector in veel werkgelegenheid voor praktisch opgeleiden, die als er minder gasten komen, ook minder kans op een baan hebben.

Flinke economische effecten

Ginder heeft ook berekend wat de economische effecten kunnen zijn van de btw verhoging. Daarbij zijn de onderzoekers, op basis van diverse onderzoeken uit het verleden, uitgegaan van een prijselasticiteit van 0,5 tot 1,2. Aangenomen dat ondernemers hun overnachtingstarief met 11% verhogen leidt dat tot 6,6 tot 15,9 miljoen minder overnachtingen in de verblijfsrecreatie. De bestedingen aan logies nemen door de afname van het aantal overnachtingen af, met 232 miljoen euro bij een prijselasticiteit van -0,5 en met 550 miljoen euro bij een prijselasticiteit van -1,2. Uitgaande van een gemiddelde bezetting van 70% op dit moment, zou de bezetting zo’n tien procentpunt kunnen terugvallen bij een prijselasticiteit van -1,2. Minder overnachtingen houdt ook in dat andere bestedingen (aan horeca, detailhandel, dagrecreatie) zullen afnemen. Dat betekent tussen de 413 tot 990 miljoen euro aan wegvallende bestedingen.

En verder?

HISWA-RECRON mikt met de petitie op enkele tienduizenden handtekeningen. Ondernemers hebben een toolkit gekregen zodat ze hun gasten kunnen mobiliseren. De petitie wordt dit najaar aangeboden aan de vaste Kamercommissie Financiën. Naast de petitie heeft de brancheorganisatie diverse afspraken staan met Kamerleden van zowel coalitie als oppositie. 

Link: https://www.petities.nl/petitions/houd-de-vakantie-in-nederland-betaalbaar-met-een-laag-btw-tarief?locale=de
Trefwoorden: beleid, verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, belastingen

CELTH
 








||| Nieuws |||

01/08/24
Kasteeltuinen Arcen viert vroege mijlpaal met 100.000e bezoeker
Kasteeltuinen Arcen heeft een record gevestigd door al op 31 juli de 100.000e bezoeker van het seizoen te verwelkomen, een prestatie die nog niet eerder zo vroeg in het seizoen werd bereikt.
31/07/24
Exclusief voor leden
Explosieve groei in camperbezit in Nederland
Het aantal campers in Nederland is sinds 2010 bijna verdrievoudigd, terwijl in die peride het aantal caravans met 11% verminderde. De populariteit van de camper wordt gedreven door een verbeterd imago, gebruiksgemak en de opkomst van de elektrische auto.
31/07/24
Grote boete voor Booking.com
Booking.com is door de Spaanse mededingingsautoriteit CNMC beboet met 413 miljoen euro wegens misbruik van zijn dominante positie. Het bedrijf gaat in beroep.
26/07/24
Exclusief voor leden
Toerisme naar Parijs en de Olympische Spelen: Een kritische blik
Terwijl de Olympische Spelen in Parijs vanavondofficieel van start gaan, blijkt dat de stad te maken heeft met lege hotelkamers en een overvloed aan beschikbare tickets voor de wedstrijden. Wat is er aan de hand?
26/07/24
Exclusief voor leden
Holistische Harmonie: Roompot Hillview Resort Grandvoir
Het gloednieuwe Roompot Hillview Resort Grandvoir is onlangs feestelijk geopend. Het resort ligt in de Belgische Ardennen in de omgeving van Libramont. Voor het ontwerp is een beroemde interieurarchitect in de arm genomen die een holistische benadering heeft gekozen.
26/07/24
Woest 17 uitgeroepen tot Beste Paviljoen van Nederland 2024
Het Zeeuwse paviljoen Woest 17 is op 25 juli uitgeroepen tot het Beste Paviljoen van Nederland 2024. Naast de hoofdprijs werden er ook prijzen uitgereikt in verschillende categorieën. Strandclub Horizon in Renesse werd uitgeroepen tot Beste Nieuwkomer, Nederzandt in Zuid-Holland won de titel voor het Meest Duurzame Paviljoen en Oranje Buiten in Hoorn werd het Beste Zoetwaterpaviljoen van 2024.
25/07/24
Meer mensen verdrinken
In 2023 verdronken 98 Nederlanders, een stijging van 25 ten opzichte van het voorgaande jaar en iets boven het tienjarig gemiddelde. Dat blijkt uit gegevens van het CBS. Sinds 2022 voeren verschillende organisaties een campagne om het aantal verdrinkingsgevallen te verminderen.
25/07/24
Twee nieuwe parken voor TopParken
TopParken is de verhuur gestart van vakantiehuizen op twee nieuwste locaties, Resort de Brabantse Kempen en Resort Lexmond. Beide parken zijn recentelijk toegevoegd aan het portfolio van de vakantieaanbieder.

||| Agenda |||

10/09/24
10/09/24 t/m 10-09-24: Horwath HTL Hotel Event 2024
Op de Tweede Dinsdag van September (dat is 10 september) organiseert Horwath HTL het Hotel Even...
23/09/24
23/09/24 t/m 23-09-24: Toerisme Top 2024
De zevende editie van de Toerisme Top wordt op maandag 23 september 2024 in Venlo georganiseerd. Het...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
02/10/24
02/10/24 t/m 02-10-24: Duurzaamheidscongres Kampeerbranche
ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie (KCI), Kampeer & Caravan Jaarbeurs (K...
10/10/24
10/10/24 t/m 10-10-24: Education & Research Day
Op donderdag 10 oktober 2024 organiseert de Hotelschool The Hague een Education & Research Day. ...